Nova otkrića u modnoj industriji: Hoće li odjeća uskoro biti izrađena od algi?

GREEN_300_listici_sredina

Samoraspadajući materijali

Ako je suditi prema novim pokušajima iz svijeta modne industrije i tehnologije, uskoro bi jedan od najtraženiji materijala mogle postati alge. Dizajnerica Scarlett Yang iz Londona dizajnirala je haljinu koristeći 3D tehnologije i alge koja ima mogućnost samoraspadanja.

Već nam je otprije poznato kako je modna industrija jedan od glavnih zagađivača. Mnogo se odjeće proizvede, koriste se razne kemikalije, često ona bude kratko nošena i vrlo brzo bačena na otpad, a nekim materijalima potrebno je i do 200 godina da se razgrade. Sve to nagnalo je mladu dizajnericu Scarlett Yang iz Londona da krene eksperimentirati s raznim materijalima koji su lako razgradivi i koji su odgovorni prema okolišu. Tako je pronašla rješenje stvarajući biomaterijal izrađen od algi koji se raspada za samo nekoliko sati. Dizajnirala je haljinu nalik na staklo izrađenu od biomaterijala koristeći 3D tehnologiju i algoritme. No, u procesu rada naišla je na poprilično veliki problem, a to je da se haljina raspala na kiši.

“Kad je pala kiša po haljini, ona je jednostavno nestala“, izjavila je za strane medije dizajnerica. No, to ju nije spriječilo da nastavi istim smjerom kojim je krenula. Naime, pronašla je pametan način zaobilaska problema. “Naišla sam na svileni protein, koji je sada jedan od mojih glavnih materijala. Otkrila sam ga prilikom posjeta tekstilnoj tvornici u Japanu. Razgovarajući s njima otkrila sam da oni bacaju sav taj protein koji se može iskoristiti”, izjavila je Yang pa je tako kombinirala protein svile s ekstraktom algi kako bi stvorila trajni biomaterijal.


Svojim radom mlada dizajnerica otvara nova pitanja u modnoj industriji koja bi se zahvaljujući tehnologijama i inovacijama uskoro mogla okrenuti takvom tipu proizvodnje odjeće, s obzirom na to da se već dulje vrijeme upozorava na preveliku štetnost modne industrije na okoliš.
“Ovo je rezultat intenzivnog eksperimentiranja i razvoja u laboratoriju, konačni ishod je odjeća nalik na staklo izrađena od ekstrakta algi i bio otpada svilene čahure, inače nusproizvod u proizvodnji tekstila. Ovaj osjetljivi, reaktivni materijal reagira izravno na svoju okolinu i u stanju se u potpunosti biorazgraditi u vodi u roku od 24 sata. S ključnim fokusom na održivost, za projekt sam koristila 3D tehnologije za generiranje modela oblika tekstila, digitalnu izradu kalupa za lijevanje i izlaganje odjeće, istovremeno služeći svjesnom smanjenju otpada, za razliku od neodrživog modnog sektora”, ističe dizajnerica koja je za svoj rad nagrađivana prestižnom nagradom Louis Vuitton za održivost.


Ovaj projekt iskorištava moći prirode i tehnologije da prikaže ljepotu prirodnih oblika života, izazivajući gledatelje na novi smjer održivosti. Osim Yang još nekoliko dizajnera eksperimentira s algama kao potencijalnim materijalom u tekstilnoj industriji. Njujorška dizajnerica Charlotte McCurdy stvorila je vrstu plastike koristeći alge koju je upotrijebila za jaknu koja upija CO2 iz atmosfere. Kanadsko-iranska dizajnerica Roya Aghighi od odjeće izrađene od algi može fotosintezom pretvoriti ugljični dioksid u kisik. I neke poznate osobe također počinju eksperimentirati s materijalima iz prirode pa je tako Jason Momoa lansira veganske tenisice izrađene od algi.

PHOTOS BY: Scarlett Yang / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.