Deset mjesta u svijetu na kojima se kupanje nikako ne preporučuje: Izgledaju čarobno, ali kriju mnoge tajne

GREEN_300_listici_sredina

Čudesni planet

Sve što je lijepo, ne znači uvijek i da je sigurno, a to najbolje znaju avanturisti koji putuju svijetom i istražuju daleke zemlje. Mjesta, koja nas najviše privlače svojom čarobnom ljepotom, često kriju opasnosti. Jednostavno, priroda negdje ne želi čovjeka u svojoj blizini.

Plivanje je jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti. Spajanje s prirodnom u koje su uključena sva naša osjetila: dodir, okus, njuh, sluh i vid. I postoje predivna mjesta na planetu Zemlji koja svojim bojama i oblicima jednostavno mame da uronimo u njih. No kao što su izgledom čarobna, tako kriju i brojne opasnosti pa ih je bolje izbjegavati. Iako većina nas neće imati prilike otići na ove destinacije, zanimljivo je nešto doznati o njima. Tim više, privlačnije nam postaju destinacije u našoj llijepoj Hrvatskoj koje jednako fasciniraju svojom ljepotom, a uživajući u njima ne riskiramo vlastiti život.

Krenut ćemo u internet turističko razgledavanje mjesta kojima se bolje diviti izdaleka. Predstavljamo vam 10 destinacija koje mame svojom ljepotom, ali u njima možete plivati jedino na vlastitu odgovornost.

Vruće jezero u Dominikanskoj Republici

Vruće jezero ili Boiling Lake u Dominikanskoj Republici, dio je Nacionalnog parka Morne Trois Pitons, i  možda izgleda kao prekrasno mjesto za plivanje, ali zapravo je jedno od najopasnijih mjesta na svijetu. Ispod površine vode se krije vulkanska magma. Voda jednostavno ključa.

Jakovljev zdenac u Teksasu

Jakovljev zdenac pravo je čudo prirode, ali ispunjen je mnogim opasnostima. Ispod vode nalazi se uska špilja duboka desetak metara. Voda ondje toliko čista da se čini kao da je ponor otvorio svoja vrata pod vašim nogama. Turisti iz različitih zemalja nastoje vlastitim očima vidjeti što se krije iza vodene površine pa često riskiraju skok u nepoznato.

Samaesanska rupa na Tajlandu

Postoji nekoliko razloga zašto je tajlandska Samaesanska rupa ili Samaesan Hole opasna za plivanje i ronjenje. Prvo, dubina joj je oko 85 metara. Drugo, prisutni su jaki strujni tokovi koji bi lako mogli odvući ronioce ili plivače s kursa.

Najvažnije, međutim, jest da je ovo područje nekad bilo odlagalište neeksplodiranih bombi. Stoga, postoji niz stvari koje bi mogle poći po zlu za znatiželjnog posjetitelja.

Viktorijsko jezero u Africi

Ovo je Viktorijsko jezero, jedno od najvećih jezera u cijeloj Africi. Jezero samo po sebi je dobro mjesto za plivanje, ali na nekim dijelovima jezera mogu biti ekstremni vremenski uvjeti.

Nažalost, broj smrtnih slučajeva u Viktorijskom jezeru trenutno iznosi prosječno 5.000 godišnje.

Područje s opasnim morskim psima

Uz obalu Južne Afrike u regiji zvanoj Gansbaai, okupljaju se najopasnije vrste morskih pasa, a jedni od najčešćih predatora su tigrasti i bijeli morski pas.

Plava laguna u Velikoj Britaniji

Voda može biti čista i prekrasna, ali ne nasjedajte na to. Ovo je Buxton Derbyshire, Plava laguna u Velikoj Britaniji, a ima visok pH koji može ljudskoj koži nanijeti opasne opekline.

Australija, Queensland

Ovo je Queensland u Australiji, a ondje u vodama žive mala, ali smrtonosna stvorenja. Riječ je o otrovnim meduzama, a koga opeku, taj ima 99% šanse da ne izađe živ iz vode.

Jezero na krateru, Kivu, Ruanda

Ovo je jezero Kivu u Ruandi, a zapravo se nalazi na vrhu kratera.

Vulkanska erupcija, koja se dogodila 400 godina ranije, napravila je veliki krater u jezeru, u kojem se tijekom stoljeća gomilala ogromna količina ugljičnog dioksida.

Plavo jezero u Rusiji

Ovo je Plavo jezero u Kabardino-Balkariji, uRusiji, zapravo je puno vodik sulfida, što znači da bi plivanje bilo vrlo neugodno. Također, nitko nije došao do dna jezera, pa tko zna što se tamo nalazi.

Plaža mrtvih u Meksiku

Ovo je Playa Zipolite, i nalazi se na Tihom oceanu u Meksiku. Lokalci ga zapravo nazivaju “plaža mrtvih”, jer svake godine otprilike 50 plivača umre zbog jake struje. Možda je opasna, ali to je jedina javna nudistička plaža u Meksiku.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.