slap naslovna

Vatreni vodopad koji će vam oduzeti dah: Horsetail Fall, prirodni fenomen koji se može vidjeti samo zimi

GREEN_300_listici_sredina

Čuda koja se često ne viđaju

Vodopad, koji u veljači, i to ne svake godine, pokaže svu svoju ljepotu u najvatrenijem izdanju, nalazi se u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji. Da biste svjedočili ovome nevjerojatnom prizoru, morate doslovno biti rođeni pod sretnom zvijezdom jer vremenski uvjeti za ovaj prirodni fenomen moraju biti savršeni.

Horsetail Falls, koji se nalazi u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji, možda izgleda kao erupcija lave, ali zapravo riječ je o vodopadu. Riječ je fascinantnom prirodnom fenomen koji je vidljiv deset do dvadeset minuta dnevno, i to samo zadnja dva tjedna u veljači. Naime, tada je sunčeve zrake osvjetljavaju vodopad iz posebnog kuta te dolazi do nevjerojatne optičke varke.

Optičku iluziju stvara sunce tijekom zalaska, a vodu Horsetail Falla pretvara u svjetlucavi mlaz lave, koji se proteže 480 metara duž stijena El Capitana.

No ne možete ga vidjeti svake godine jer se ovaj fenomen pojavljuje  samo u savršenim klimatskim uvjetima – ne smije biti previše hladno kako bi se snijeg mogao otopiti i napajati vodopad, nebo mora biti vedro, bez magle, kiše ili oblaka.

Ime vodopadu dali su domoroci iz plemena Awahneechee, kojima je vodopad izgledao kao rep konja koji gori u plamenu.

Kolonizatori su otkrili ovaj vodopad davne 1851. godine, a prvu je fotografiju snimio fotograf Galen Rowell tek 1973. godine.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.