Cres: Otok bjeloglavih supova, netaknute prirode, a iznenadit ćete se i bogatom ponudom turističkih sadržaja

GREEN_300_listici_sredina

Baš sve na jednome otoku

Miran i najrjeđe naseljeni otok Jadrana, Cres posjetitelje privlači raznolikom prirodom, čistim morem i prekrasnim uvalama, a ljubitelji šetnji po brdima, mogu uživati i u penjanju na vrh Sis, koji se nalazi na 639 m/nv.

Tražite destinaciju na kojoj ćete napuniti baterije za nove izazove, a koja je spoj netaknute prirode, bogate kulturne baštine i široke gastronomske ponude? Cres, otok za kojega kažu da uklanja svaki stres, idealan je izbor.

Cres, naš najrjeđe naseljeni otok, oduševljava svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta, mirisima smilja i kadulje, tišinom, čistim morem, šumama, malim selima, planinarskim stazama, ljubaznim stanovnicima, ukusnom hranom i odličnim vinom.

Na ovaj kvarnerski otok možete doći na više načina i iz nekoliko smjerova – autobusom ili osobnim automobilom preko Krčkog mosta pa trajektom iz mjesta Valbiska na Krku do Meraga na Cresu; ako dolazite iz smjera Istre, trajektom iz Brestova na Porozinu.

Osim bogate povijesti, Cres se danas ubraja u florom najbogatije otoke zbog jedinstvenog spleta različitih vrsta prirodnog okoliša poput gustih hrastovih šuma, visokih i strmih stijena te mnogobrojnih plaža i uvala.

Tramuntana, šume, planinske staze i bjeloglavi supovi

Sjeverni dio otoka, Tramuntana, mjesto je zaštićene prirode, ali pretpovijesnih i povijesnih arheoloških nalazišta, a šumski predio povezan je eko stazama kojima možete uživati u prirodi.

Na ovome dijelu otoka, na brdu iznad mora, smjestilo se naselje Beli, koje je jedno od najstarijih creskih naselja, a nekad davno Rimljani su mu dali naziv Caput insulea, što na latinskom znači “Glava otoka”.

Riječ je o akropolskom naselju koje se smjestilo na 130 metara visokom obronku odakle možete vidjeti cijeli istočni dio Kvarnera. No ovjdje ćete pronaći i Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove, koji predstavljaju simbol otoka Cresa.

Vrh, kojeg planinari obožavaju

Spuštate li se južnije od naselja Beli, u unutrašnjem dijelu otoka, nalazi se vrh Sis, koji je planinarima posebno zanimljiv. Iako se nalazi na 639 metara nadmorske visine, ovo nije najviši vrh na Cresu. Dva kilometra dalje, na visini od 648 metara nalazi se vrh Gorice, koji nema uređen prilaz pa posjetitelji radije dolaze na Sis.

Na Sisu, osim što se na njega jednostavno popeti, nalaze se ostaci pretpovijesne građevine, odakle se nekad nadzirao cijeli Riječki zaljev.

Vransko jezero, riznica vode za Cres i Lošinj

Vransko jezero nalazi se u samom sedištu otoka, i prirodni je fenomen koji Cres odvaja od ostalih otoka na našoj obali. Jezero je opskrbljuje otoke Cres i Lošinj pitkom vodom, a kako je vodozaštitno područje, ne možete ga posjetiti, već ga samo možete promatrati iz obližnjega mjesta Vrana, po kojem je jezero i dobilo ime.

Uređene šetnice uz more

Od grada Cresa do Valuna, pitoresknoga primorskog ribarskog naselja, vodi uređena staza uz more, u dužini od 12 kilometara. Staza vodi pokraj maslinika, a uputite li se više u brda, naletjet ćete na ovce  koje bez pastira borave na prostranim creskim pašnjacima.

Predivne plaže

Otok Cres obiluje i predivnim, ali doista raznolikim plažama – od velikih i uređenih gradskih plaža pa sve do skrivenih uvala. Udaljena samo 7 kilometara od grada Cresa, plaža Sveti Blaž jedna je od najljepših, a do nje možete doći pješice ili brodom.

Iako je mjesto Lubenice bilo naseljeno prije Londona, trenutno ondje živi samo nekolicina stanovnika, a odmah podno ovoga maloga mjesta nalazi se plaža Sveti Luka, koja je, zbog svoje bijele uvale koja se spušta u tirkizno plavi plićak, na glasu kao jedna od najljepših hrvatskih plaža.

Od ostalih plaža, koje valja izdvojiti, su one u uvali Mali Bok kod mjesta Orlec, prekrasna plaža ispod mjesta Beli, divlje i prekrasne plaže Stara Porozina te Krušćica u blizini Meraga.

Špilja Plava Grota

Ova je špilja, dužine oko 20 metara, smještena u uvali Žanje, podno mjesta Lubenice, a nalazi se na rubu plaže u stijeni te ima dva ulaza. Veći ulaz je malo udaljeniji od plaže, ali do njega možete doći plivajući ili sandolinom, a u unutrašnjosti špilje je mala šljunčana plažica.

Drugi je uski ulaz na dubini od nekoliko metara i u njega se može ući samo ronjenjem. Kroz pukotine u stijenama dopire svjetlost koja čini ovu spilju posebnom, a tijekom ljeta, u kasnijim popodnevnim satima, sunce je u povoljnom kutu te je špilja ispunjena plavičastom svjetlošću, nastalom igrom sunčevih zraka i vode.

Želite li zaokružiti svoj doživljaj na Cresu, zaplovite brodom oko creske obale i otkrit ćete tajnu zbog čega se mnogi vraćaju na ovaj otok, otkrit ćete zašto mnogima predstavlja pravu sinergiju prirode i čovjeka.

PHOTOS BY: Guliver Image/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.