244693909_593359918375901_2904360601269679809_n

Cirkularnost je u trendu: Jean Paul Gaultier nudi rabljenu odjeću kao i najam unikatnih komada

GREEN_300_listici_sredina

Nova rješenja u održivom poslovanju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Popularni "enfant terrible" u modnom svijetu Jean Paul Gaultier u svoje je poslovanje uveo cirkularnost. Tako je od nedavno na službenim stranicama ponudio mogućnost iznajmljivanja unikatnih modela odjeće kao i kupnju rabljenih komada po prilagođenim cijenama.

Kako postati održiv i odgovorniji u poslovanju nakon što si već prije mnogo godina izgradio modno carstvo na potpuno drugim načelima? Pitanje koje si u posljednje vrijeme postavlja veliki broj dizajnera dilljem svijeta. Prelazak na održivije materijale, custom made komadi odjeće kao i korištenje materijala iz prijašnjih kolekcija u novima samo su neki od načina kako postati odgovorniji prema okolišu s obzirom na to da je tekstilna industrija već godinama na vrhu ljestvice najzagađenije industrije u svijetu. Održivosti, odnosno cirkularnosti ovih se dana okrenuo i francuski dizajner Jean Paul Gaultier, čiji istoimeni brend od sada na svojim službenim stranicama nudi posuđivanje odjeće iz raznih kolekcija kroz desetljeće.

Potaknut svjesnim potrošačkim trendom koji predvode generacije Z i milenijalci koji su orijentirani na održivost, Gaultier je promijenio svoje poslovanje te na službenoj web stranici uveo mjesto za e-trgovinu i posuđivanje odjeće. Usluga iznajmljivanja, nudi neke od najtraženijih predmeta iz svoje arhive. Ljubitelji lika i djela ovog 69-godišnjeg dizajnera, po cijenama između 150 i 700 eura mogu pronaći neke od omiljenih komada koje su do sada mogli gledati u modnim časopisima ili na pistama, a čije se cijene inače kreću i po nekoliko tisuća eura. Odabrani artikli bit će dostupni na tjednoj bazi te se može iznajmiti oko tridesetak modnih komada; od šalova, jakni pa sve do popularih tzv. cage haljina.  

Iz poznate dizajnerske kuće kažu da će se ovi komadi mijenjati sezonski i ovisno o trendovima. “Obnovit ćemo ponudu, ovisno o trendovima, na primjer, ako vidimo da su određeni artikli na vintage tržištu u trendu ili nedostaje nečega, dodati ćemo u ponudu”, objasnio je izvršni direktor JPG-a Antoine Gagey u intervjuu za strane medije. “Ideja je obnoviti, iznenaditi kupca i dati im priliku da nose različite komade Jean Paul Gaultier-a koje neće moći kupiti samo zato što ne postoje. Ovo su rijetki primjerci”, ističe izvršni direktor. 

Također, ovo nije jedina novost u francuskoj tvrtki. Naime, JPG od sada nudi i vintage kolekciju na internetu kako bi kupcima pružili priliku da nose rabljene komade koji potječu iz 1980-ih i 90-ih, a potječu iz omiljenih komada privatnih kupaca i trgovaca. Trenutno je dostupno  oko 50 komada, od jakni, košulja, korzeta, majici pa sve do nakita i dodataka. “Potpuno unisex, bez rodnih kategorizacija, miješanja novih artikala, konfekcije, vintage izgleda, svi mogu pronaći za sebe nešto u rabljenom kutku JPG-a”, istaknuli su iz tvrtke koja je u svoje luksuzno poslovanje uvela cirkularnost, a prethodno je to učinila i belgijska dizajnerica Diane von Furstenberg. 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.