adidas-stella-mccartney-paul-pogba-worlds-first-vegan-football-shoe-012

Stella McCartney na COP-u 26: “Modna industrija je najmanje moderna od svih”

GREEN_300_listici_sredina

Predstavnica modne industrije

Britanska dizajnerica Stella McCartney poznata po odgovornom i održivom poslovanju sudjeluje na ovogodišnjem COP-u 26 kao izaslanica modne industrije. McCartney je otkrila kako je krajnje vrijeme da se u ovu industriju uvedu zakoni koji će biti pozitivni prema okolišu, kao i koje su to alternative materijala budućnosti.

Na najvećem klimtskom summitu COP26 u Glasgowu ovih dana sudjeluje i britanska dizajnerica Stella McCartney koja je već otprije poznata po svojoj održivosti i biranju alternativnih materijala u dizajniranju odjeće. McCartney je na COP26 došla kao predstavnik modne industrije koja je jedan od najvećih zagađivača planeta. Osim što sudjeluje u raspravama, 50-godišnja dizajnerica otvorila je i svoju izložbu u sklopu COP-a u Kelvingrove Art Gallery and Museum koja je povezana s prezentacijom održivih alternativa u modnoj industriji. “Na ovoj izložbi pokazat ćemo tehnologije kojima se služimo proizvodnji odjeće u Stelli McCartney. Nedavno smo predstavili prvu torbu napravljenu od micelija gljiva, a izložena je sada i ovdje u Glasgowu. Na COP26 smo došli s raznim tehnologijama koje uistinu mogu biti budućnost mode”, a koje dizajnerica već odavna koristi.

Britanka se u javljanju uživo za tamošnje medije osvrnula na sve probleme koje tekstilna industrija uzrokuje, a direktno su povezane s klimatskim promjenama. “Jedan od najvećih problema je i deforestacija koja se koristi za potrebe tekstilne industrije. Svake sekunde poruši se nevjerojatan broj drveća i to treba prestati. Postoje razne alternative, a mislim da ih naš brend itekako nudi. Ovakvi odabiri mogli bi smanjiti negativni utjecaj mode na okoliš”, istaknula je dodavši kako je bizarno, ali kako je modna industrija najmanje moderna od svih. “Jako sam uzbuđena što sam dio COP-a što znači da je pitanje modne industrije počelo biti u trendu i Bogu hvala da se o tome počelo pričati i raspravljati. Budućnost tekstilne industrije, budućnost je našeg planeta. Jako se dugo čekalo da se tekstilna industrija dotakne pitanja održivosti jer za nju ne postoje kontrolirani zakoni. Ovdje mnogo pričam s političarima i pokušavam im istaknuti taj problem ne bi li donijeli neke zakonodavne poteze kao što to primjerice čine u automobilskoj industriji” izjavila je McCartney koja je dotakla i moguće revolucionarne alternative za proizvodnju materijala.

Stella tvrdi kako su to gljive. “Materijal dobiven od micelija gljiva itekako je pogodan za dizajniranje. Gljive su specifična vrsta; nisu ni biljke ni životinje i moguće ih je dobivati laboratorijskim putem što koristi znatno manje energije i vode. Ovo je odlična i vrlo čista alternativa koži koja je jedan od najkorištenijih materijala, a cilj je da ljudi, ali i dizajneri kompletno odbace korištenje kože te se okrenu alternativnim materijalima”, zaključila je McCartney koja se nada kako će ovogodišnji COP donijete značajne promjene u modnom svijetu.

 

PHOTOS BY: Instagram, adidas page / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.