černobil naslovna

Černobilsku Zonu isključenja pretvaraju u zonu oporavka: Na mjestu ekološke katastrofe podižu se održivi izvori energije

GREEN_300_listici_sredina

Usmjereni na bolju budućnost

Černobilska zona isključenja nenaseljena je već 37 godina, otkad je eksplodirao reaktor tamošnje nuklearne elektrane. Na ovome području bit će postavljeni izvori održive energije u obliku vjetroelektrana.

Iako je u Ukrajini trenutno teško stanje zbog sukoba s Rusijom, predstavnici ukrajinske elektroenergetske kompanije Ukrenergo potpisali su pismo namjere s njemačkom kompanijom Notus Energy vezano uz projekt izgradnja vjetroparka, snage jednog gigavata.

Vjetrolektrane bile bi postavljene na području trenutno nenaseljene Zone isključenja u Černobilu, koja zauzima prostor u radijusu oko 30-ak kilometara od bivše nuklearne elektrane, koja je 1980-ih godina prouzročila ekološku katastrofu. Ovo mjesto, koje je doslovno mrtvo već 37 godina, moglo bi u budućnosti ponovno biti iskorišteno za stvaranje energije, ali ovoga puta na ekološki prihvatljiv način. Prema planu, budući vjetropark strujom bi mogao opskrbljivati oko 800 tisuća kućanstava u Kijevu i okolici, i bio bi jedan od najvećih takvih projekata u Europi.

černobil i vjetroelektrane

Zamjenik ukrajinskog ministra okoliša, Oleksandr Krasnolutski, potvrdio je kako su planovi za izgradnju vjetroelektrane u zoni oko Černobila postojali i prije ruske invazije, no s ovim sukobom izvedba je zaustavljena. S No ovo neće biti jedina vjetroelektrana u Zoni isključenja. Naime, još 2018. ondje je postavljena jedna manja, snage jednoga megavata, koja može strujom opskrbiti 2000 kućanstava.

Ako se ovaj plan realizira, zona koja je nekad bila poznata po zloglasnoj nuklearnoj elektrani, bit će mjesto zelene energije, koja je u skladu sa svim načelima zdravog okoliša i održivog napretka.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.