japan nuklearka riba
japan nuklearka riba

EU ukinula zabranu uvoza hrane iz Japana, a iz nuklearke u Fukušimi najavili ispuštanje otpada u ocean

GREEN_300_listici_sredina

U elektrani više nemaju skladišnog prostora

Napredni sustav za preradu otpada može ukloniti većinu radioaktivnih elemenata iz vode – koja postaje kontaminirana kada se koristi za hlađenje oštećenog nuklearnog goriva – ali nije u stanju ukloniti tricij, izotop vodika koji je teško odvojiti od vode.

Europska unija je ukinula ograničenja na uvoz japanske hrane koja su uvedena nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011. godine. Ovu su odluku donijeli nekoliko tjedana prije no što Japan počne ispumpavati otpadnu vodu iz ove nuklearke u Tihi ocean, piše The Guardian.

Kina i još nekoliko zemalja su, pak, zaprijetile su daljnjim ograničenjem uvoza japanske morske hrane ako se ispuštanje vode u more doista dogodi.

Objava EU-a uslijedila je nakon razgovora između predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i japanskog premijera Fumija Kishide na summitu u Bruxellesu.

Odluka EU-a da ukine sva preostala ograničenja, vjerojatno sljedećeg mjeseca, dolazi nekoliko dana nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odobrila japanske planove ispuštanja vode u ključnom sigurnosnom pregledu, rekavši da bi taj potez imao “zanemarljiv radiološki učinak na ljude i okoliš”.

Popuštanje, ali kontrola

EU je nekoliko puta ublažila ograničenja uvoza od 2011., kada su elektranu pogodili snažan potres i tsunami, što je izazvalo najveću svjetsku nuklearnu nesreću od Černobila 25 godina prije.

Ali od 2021. zahtijeva potvrde koje pokazuju razine radioaktivnih izotopa u divljim gljivama, nekim vrstama riba i jestivim samoniklim biljkama iz Fukushime i devet drugih lokaliteta.

Europska komisija rekla je da će ograničenja biti potpuno ukinuta – navodno sljedeći mjesec – dodajući da će Japan nastaviti pratiti radioaktivnost proizvoda.

“Ovo će pomoći u poticanju obnove uništenih područja i to cijenimo i pozdravljamo”, rekao je Kishida novinarima.

11 zemalja svijeta održava kontrolu uvoza iz Fukušime i drugih dijelova Japana. A najglasniji kritičar ispuštanja otpada u more je Kina.

Oni su prošloga tjedna sugerirali da bi mogli i proširiti ograničenja na uvoz japanske hrane, dok je Hong Kong rekao da će zabraniti plodove mora iz Fukushime i devet drugih prefektura ako se ispuštanje vode nastavi.

Epicentar nije najvažniji?

“Naša procjena pokazuje da prefekture u blizini Fukushime imaju veći rizik, tako da sada preuzimamo odgovoran pristup prema našim stanovnicima”, rekao je novinarima hongkonški tajnik za okoliš i ekologiju, Tse Chin-wan.

Hong Kong je, nakon kontinentalne Kine, drugo najveće tržište Japana za izvoz poljoprivrednih proizvoda i ribe. U prošloj su im godini isporučili količinu ribe u vrijednosti od 536 milijuna dolara.

Ruska agencija za zaštitu potrošača također je rekla da će pojačati nadzor morskih proizvoda uvezenih iz Japana.

Vlada Južne Koreje podržala je izvješće IAEA-e, ali oporbeni zastupnici su skeptični prema uvjeravanjima da otpadne vode iz nuklearke ne predstavljaju rizik za morske vrste i ljude koji ih konzumiraju.

Tijekom ovotjednog posjeta Japanu, tamošnji su oporbeni zastupnici rekli da je južnokorejska vlada ignorirala zabrinutost javnosti i pozvali više stručnih organizacija da preispitaju planove.

Više od 1,3 milijuna tona vode pohranjeno je u oko tisuću spremnika u Fukušimi, a operater elektrane, Tokyo Electric Power (Tepco), upozorava da brzo ponestaje prostora za skladištenje.

Tepcov napredni sustav za preradu tekućine može ukloniti većinu radioaktivnih elemenata iz vode – koja postaje kontaminirana kada se koristi za hlađenje oštećenog nuklearnog goriva – ali nije u stanju ukloniti tricij, izotop vodika koji je teško odvojiti od vode.

Japanski dužnosnici rekli su da će se pročišćena voda razrijediti tako da razine tricija budu 1/40 koncentracije dopuštene prema sigurnosnim standardima zemlje. Očekuje se da će cijela operacija trajati 30 do 40 godina.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.