svjetski

Divlje svinje u Njemačkoj sadrže misterioznu razinu radioaktivnosti: Konačno je poznato i zašto

GREEN_300_listici_sredina

Problem je i testiranje nuklearnog oružja

Nuklearna energija vraća se kao potencijalno rješenje s niskim udjelom ugljika za nezasitan apetit čovječanstva za energijom suočen s klimatskim promjenama. Zbog toga autori sugeriraju da je istraživanje važno za razumijevanje njegovog potencijalnog utjecaja.

Poznato je da divlje svinje u jugoistočnoj Njemačkoj sadrže visoke razine radioaktivnog cezija, što se pripisuje posljedicama katastrofe u Černobilu 1986. godine.

No, činjenica je da su se razine radioaktivnosti smanjile kod drugih životinja, dok su se istovremeno misteriozno zadržale kod divljih svinja. Znanstvenici taj fenomen opisuju “paradoksom divlje svinje“.

Novo istraživanje je sada otkrilo da su testovi nuklearnog oružja iz sredine 20. stoljeća također odgovorni za radioaktivnost kod ovih životinja, a znanstvenici kažu da oba izvora nastavljaju kontaminirati divlje svinje kroz njihovu prehranu.

Ozloglašena kontaminacija

“Naš rad otkriva dublje uvide u ozloglašenu kontaminaciju radio-cezijem u bavarskim divljim svinjama izvan samo kvantifikacije ukupnih radionuklida”, piše radioekolog Felix Stäger sa Sveučilišta Leibniz u Hannoveru u Njemačkoj i njegovi kolege u svom radu, a prenosi Science Alert.

Nakon nuklearne nesreće ili eksplozije, radioaktivni materijali ispušteni u okoliš predstavljaju značajnu prijetnju ekosustavima. Nakon nesreće u Černobilu prije 37 godina, došlo je do povećanja kontaminacije radioaktivnim cezijem, posebno cezijem-137, čije je vrijeme poluraspada oko 30 godina.

Ali puno stabilniji izotop – cezij-135 – ima poluživot od preko dva milijuna godina, a također se može stvoriti nuklearnom fisijom.

Prema prethodnim istraživanjima, omjer cezija-135 i cezija-137 može odrediti odakle je cezij došao; visok omjer ukazuje na eksplozije nuklearnog oružja, dok nizak omjer ukazuje na nuklearne reaktore kao vjerojatni izvor.

Visoka razina radioaktivnosti 

Zbog toga je znanstveni tim napravio složene analize razine cezija koristeći 48 uzoraka mesa divljih svinja koje su prikupili lovci tijekom 2019. – 2021. na području Bavarske.

Razina radioaktivnog cezija u 88 posto ispitanih uzoraka mesa bila je viša od njemačkog zakonskog praga.

Koristeći omjer cezija-135 i cezija-137, istraživači su utvrdili da je testiranje nuklearnog oružja odgovorno za 12-68 posto kontaminacije u onim uzorcima koji su premašili granicu sigurne potrošnje.

“Svi uzorci pokazuju tragove miješanja”, pišu istraživači.

Utjecaj na hranu

Prehrana divljih svinja, koja uključuje tartufe, apsorbirala je različite razine kontaminacije iz oba izvora, što je pridonijelo trajnoj radioaktivnosti životinja.

Nuklearna energija vraća se kao potencijalno rješenje s niskim udjelom ugljika za nezasitan apetit čovječanstva za energijom suočen s klimatskim promjenama. Zbog toga autori sugeriraju da je istraživanje važno za razumijevanje njegovog potencijalnog utjecaja, u što je njihova studija dala određeni uvid.

“Ova studija ilustrira da strateške odluke o provođenju atmosferskih nuklearnih pokusa prije 60-80 godina još uvijek utječu na udaljena prirodna okruženja, divlje životinje i ljudske izvore hrane danas”, zaključuju autori.

PHOTOS BY: Unsplash, Environmental Science & Technology / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.