marco-mons-nAYnjnyW5Ek-unsplash

Bucket lista na domaćem terenu: Ovo su lokacije u Hrvatskoj koje morate posjetiti!

GREEN_300_listici_sredina

Od Slavonije do Dalmacije

Hrvatska je prepuna pravih turističkih dragulja, a mi smo za vas izdvojili prirodna bogatstva koja svakako vrijedi doživjeti uživo.

Hrvatska ima uvjerljivo najveći udio prihoda od turizma u BDP-u cijeloj Europskoj uniji. Nije tajna da turisti obožavaju našu zemlju zbog niz različitih karakteristika, od brojnih prirodnih ljepota, bogatstva kulturnog nasljeđa pa sve do dobre hrane i gostoprimstva.

Stotine je lokacija koje mame turiste godinama, a mi smo za vas izdvojili naših deset omiljenih prijedloga koje morate obići ove godine! Izabrali smo po nekoliko iz gotovo svake regije, od slavonskih ravnica, preko gorja Like pa sve do ljepota Jadrana.

Plitvička jezera

Kako naš najveći Nacionalni park ne izdvojiti odmah na početku? Na samo dva sata vožnje od glavnog grada Hrvatske, za osamdeset kuna i dodatne popuste, možete uživati u prizorima kao iz bajke. CNN ih je uvrstio u top 25 najljepših lokacija na cijelom svijetu, a svake godine bilježe popriličan broj posjetitelja.

Podsjećamo, do Uskrsa vrijede dodatni popusti povodom 74. rođendana! Naš najstariji Nacionalni park po mnogočemu je poseban, a u njegovoj punoj ljepoti moći ćete uživati upravo tijekom rođendanskog tjedna. Naime, u ovom periodu će se za posjet otvoriti i Gornja jezera, stoga će svi posjetitelji imati priliku doživjeti svih 16 smaragdnih jezera po promotivnim cijenama.

Spačvanska šuma

Riječ je o najvećoj cjelovitoj šumi hrasta lužnjaka u cijeloj Hrvatskoj te jednoj od najvećih u Europi! Poznati profesor uzgajanja šuma, Lanier, jednom je prilikom izjavio: “Ako želite kušati pravi konjak, idite u francusku pokrajinu Cognac, a ako želite vidjeti pravi hrast lužnjak, idite u Slavoniju”.

Omeđeno Dunavom i Savom te brojnim pritokama, ovo prirodno bogatstvo prostire se na oko 40 tisuća hektara. Ovaj dom različitim biljnim i životinjskim vrstama, od gmazova, sisavaca, kukaca pa sve do vodozemaca, apsolutno je vrijedan posjete!

Trakošćan

Jedan od najljepših dvoraca u Europi smjestio se u srcu Hrvatske na samo sat i pol vožnje od glavnog grada! Idealna je lokacija za jednodnevni izlet s obitelji, romantičnu šetnju u dvoje ili pravi road trip s ekipom.

Ne smijete propustiti priliku za idiličnom šetnjom perivojem, park šumom ili uz jezero koje oduševljava svakoga.

U zidinama dvorca krije se bogata povijest plemićke obitelji Drašković!

Staza božanskih izvora

Istra je prepuna skrivenih lokacija koje očaravaju svojom ljepotom, a posebno je popularna kod ljubitelja planinarenje i prirode uopće. Naša Mia nedavno je posjetila Stazu božanskih izvora, pravi istarski dragulj koji se nalazi između Rapca i Labina.

Staza nije kondicijski ni tehnički zahtjevna, okvirno je duga oko šest kilometara. Odličan je odabir za jednodnevni izlet kojeg možete nadopuniti i istraživanjem Rapca i Labina.

Hrvatska Sahara 

Na oko dvadeset hektara smjestili su se Đurđevački pijesci, poznati i kao Hrvatska Sahara. Točno između Bilogore i Drave, u nizini se nalazi zaštićeno botaničko području s velikim brojem endemskih vrsta te vidljivim oblicima pješčanih dina koje morate vidjeti uživo

Turistička atrakcija Đurđevca svakako su deve koje su smještene u pustinjskom ambijentu odmah pored utvrde Stari grad, kulturno povijesne perjanice grada Đurđevca, navodi Turistička zajednica.

Oko Dalmacije

Najveće vrelo rijeke Cetine pravi je biser Dalmatinske Zagore. Nazivaju ga i “okom Dalmacije“ zbog svog očaravajućeg izgleda! Duboko je više od sto metara, a riječ je o potopljenom speleološkom objektu.

Nedaleko od izvora nalazi se i Gospodska pećina koju također vrijedi obići.

Mjesečev plato

Izgleda poput kamene pustinje, a do njega se može stići turističkom stazom iz Baške. Jedinstvena lokacija u Hrvatskoj koju planinari apsolutno obožavaju. Riječ je o prirodnoj znamenitost poznatoj kao Mjesečev plato ili Plato mjeseca.

Nalazi se na brdu iznad Baške na otoku Krku, a izgledom podsjeća na kamenu pustinju ili površinu Mjeseca. Do njega se može stići turističkom stazom iz Baške, a početna točka ove staze je kod crkve Sv. Ivana.

Misteriozni bunari

Bunari Rajčica u srcu Dalmatinske Zagore prirodna su atrakcija koja se nalazi oko sat vremena vožnje od Splita, između sela Matasi i Nisko.

Ondje se nalazi deset gotovo identičnih bunara omeđenih suhozidom, koji navodno datiraju iz rimskog doba, iako mještani kažu da su turski. U svakom slučaju, imali su veliku ulogu za lokalno stanovništvo koje je iz ovih bunara donosilo vodu.

Legenda kaže da su to činili godinama jer bunari nikada nisu presušili!

 

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.