labin rabac

Ova manje poznata staza jedna je od najljepših u Istri i idealna je za jednodnevni izlet!

GREEN_300_listici_sredina

Za sve one koji traže mir u prirodi

Kada se spomene Istra i planinarenje, svi se redom sjete staze 7 slapova. To je bez premca najpoznatija i ujedno najpopularnija staza u Istri. Ako ste obožavatelj izleta u prirodu koji uključuju potoke, slapove i mostiće, onda za vas imam jedan pravi istarski dragulj. I, ne, nije u pitanju staza sedam slapova.

Na potezu između Rapca i Labina nalazi se jedna od meni dražih staza u tom dijelu Hrvatske. Tko ju je prošao, odmah je opisuje među najljepše u Istri. U pitanju je Staza božanskih izvora koja spaja ova dva mjesta. Ova staza je manje razvikana od njene duže i poznate “vodene” konkurencije, no upravo zbog toga ćete na njoj sresti i manju količinu ljudi – što znači više mira za vas.

Kada smo mi posjetili ovu stazu, odlučili smo napraviti kružni izlet. Startali smo u Rapcu, točnije stazi smo se priključili u uvali Maslinica kod kampa, popeli se do Labina Stazom božanskih izvora i vratili se do početne točke izleta Sentoninom stazom.

Ove dvije staze se u jednom dijelu poklapaju stoga često zna nastati konfuzija koja je koja staza. No, moj savjet je da ne koristite Sentonina stazu jer u trenutku kada smo mi bili je bila zapuštena, na dijelovima smo naletjeli i na hrpu smeća, a drveni mostovi su bili u izuzetno lošem stanju. Staza kao takva nije opasna, no sami procijenite želite li je koristiti li ne.

Staza (iliti staze jer se u tom dijelu poklapaju) počinje iza nogometnog igrališta kod Rapca. Veoma brzo stižemo do prvog vidikovca na slapiće potoka Pećina koji se ulijeva u tirkizno jezero u zaljevu Maslinica. Nakon kratkog uspona, dolazimo do križanja, gdje lijevo staza vodi do ostataka crkvice sv. Hadrijana, a ravno se nastavlja naš put prema Labinu. Preko prvog mostića prelazimo potok, stižemo do novog križanja gdje je desno nastavak Sentona staze, a lijevo ide Staza božanskih izvora.

Slijedi najljepši dio staze, pratimo cijelo vrijeme potok te stižemo do Negrijeve špilje gdje se nalazi nepresušni izvor koji je nekoć pokretao stari mlin čiji se ostaci nalaze pokraj najvećeg slapa koji se ulijeva u gore spomenuto jezerce.

Staza se blago uspinje i uskoro izbijamo podno starog dijela Labina. Upravo izvor Šćurak u predjelu Podvinje ispod gradskih zidina je bio glavni gradski izvor do kojeg su dolazile žene i nosile vodu u teškim brentama. Ova staza nije kondicijski ni tehnički zahtjevna, okvirno je duga oko šest kilometara. Odličan je odabir za jednodnevni izlet kojeg možete nadopuniti i istraživanjem Rapca i Labina.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.