lisanto-xiqF-mCUrjI-unsplash

Besplatno putovanje vlakom po cijeloj Europi za mlade: Saznajte sve detalje

GREEN_300_listici_sredina

Vlak postaje sve popularnije prijevozno sredstvo

Na putu je moguće provesti do 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. godine. Pritom, važno je da mladi s invaliditetom ili zdravstvenim poteškoćama dobijaju potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati.

Od sada gotovo svi 18-godišnjaci iz cijele Europe mogu besplatno putovati vlakom. Riječ je o natječaju DiscoverEU koji traje već nekoliko godina, a prijave za ovogodišnju turu putovanja počinju 15. ožujka i traju sve do 29. ožujka. Prijaviti se mogu mladi koji imaju državljanstvo ili boravište u članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Prijaviti se treba putem Europskog portala za mlade, a potrebno je unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac, a zatim slijedi sudjelovanje u kvizu. Mogu se prijaviti osobe rođene između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., uključujući i te datume, ističu organizatori.

Na putu s prijateljima 

Na putu je moguće provesti do 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. godine. Pritom, važno je da mladi s invaliditetom ili zdravstvenim poteškoćama dobijaju potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati.

vlak

Bitna je informacija i da možete putovati samostalno, ali se i udružiti s najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete te se prijavljuju vašom šifrom prijave. Možete isplanirati i zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU, s kojima se možete povezati putem službene Facebook grupe programa.

‘To je najbolji put za Europu kakvu želimo’ 

“Putovanja su jedan od najboljih načina učenja. Kroz upoznavanje drugih zemalja rastemo, razvijamo se i napredujemo ne samo na području širenja vlastitog znanja već i na izgradnji naše svijesti, učenja o različitostima, prihvaćanjima tih različitosti. To je najbolji put u stvaranju inkluzivne, poticajne i inovativne Europe kakvu želimo za mlade i sve buduće generacije mladih”, poručila je Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

Odabranima će Agencija za mobilnost i programe EU pomoći da se povežu, uz organizaciju sastanaka prije polaska i susreta putnika.

Prošle godine u Hrvatskoj se prijavilo 1259 mladih, a dodijeljeno je više od 700 karata. Od prvog kruga prijava u lipnju 2018. putnu propusnicu dobilo je više od 200 000 mladih Europljana.

 

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.