U potrazi za jednostavnim, a zdravim zalogajem, isprobali smo nekoliko varijacija na temu povrtnih faširanaca, a jedna kombinacija nas je posebno oduševila. Ne samo što u sebi sadrži zdrave namirnice kao što su grah, poriluk i zobene pahuljice već je i vrlo ukusan zalogaj. Za ovo pripremu ovog jela ne treba vam više od 45 minuta, a faširance možete peći na tavi ili u pećnici na papiru za pečenje ako želite smanjiti udio masnoća.
Namirnice koje smo kombinirali izvrsne su za probavu, a ovi faširanci, zbog graha, pružaju vam i dozu proteina te produžuju osjećaj sitosti. Faširance od poriluka i graha možete poslužiti uz razne priloge, kao što je poznata, svima draga kombinacija pire-krumpir i špinat, varivo ili neki povrtni rižoto. No odlični su i uz obično kiselo vrhnje ili jogurt.
Sastojci
- 2 manja poriluka
- 1 konzerva graha (ili 100 g kuhanog graha, ako vam je draže)
- 3 žlice grčkog jogurta
- 1 jaje
- 150 g zrnatog sira
- 2 režnja češnjaka
- 2 šalice zobenih pahuljica
- krušne mrvice
- sol
- biber
- 1 žličica suhog peršina
- maslinovo ulje
Priprema
Poriluk operite, prerežite uzdužno pa narežite na sitne komade. Kratko ga popržite na maslinovom ulju dok ne uvene, posolite. Grah pomiješajte s grčkim jogurtom i usitnite u blenderu dok ne dobijete kašu. U zdjeli pomiješajte zrnati sir i jaje, začinite pa dodajte poriluk i izblendani grah i jogurt. Potom dodajte češnjak, peršin. U smjesu na kraju dodajte zobene pahuljice i pustite 10-ak minuta da odstoji. (Ako je smjesa rijetka, dodajte još zobenih pahuljica.) Vlažnim rukama formirajte faširance, uvaljajte ih u krušne mrvice, a peći ih možete na tavi ili u pećnici na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta.