boje naslovna

Suluda ideja ili rješenje problema? Boja za pločnike, krovove i igrališta koja ‘hladi’ gradove

GREEN_300_listici_sredina

Globalno zagrijavanje

Stanovnici četvrti Pacoima u Los Angelesu godinama se bore s nesnosnim vrućinama za ljetnih mjeseci pa su pristali da im se betonske površine premažu novom reflektirajućom bojom koja bi pomogla 'ohladiti' zrak.

S obzirom na ubrzane klimatske promjene i El Niño meteorološki fenomen na zapadnoj hemisferi, učinak “toplinskog otoka” u gradovima postao je stvarni problem tijekom ljetnih vrućina. Američka krovopokrivačka tvrtka GAF došla je na ideju okrenuti učinak “toplinskog otoka” reflektirajući toplinu natrag u svemir i stvorila proizvod Streetbond Pavement Coating kojim bi to bilo izvedivo.

Projekt GAF Cool Community radi na ublažavanju učinka”toplinskog otoka” u urbanim područjima tako da oboji vruće površine u gradovima, kao što su pločnici, ceste, ali i krovovi. GAF StreetBond premazi za pločnike koriste inovativnu tehnologiju nazvanu “Invisible Shade” (Nevidljiva sjena), a koju je Time proglasio za jedan od najboljih izuma za 2022. godinu.

reflektirajuće boje

Riječ je o premazu koji može smanjiti temperature vrućih površina, a naravno, dolazi u svim nijansama i bojama pa možete obojiti dječje igralište ili parkirališta i ulice grada onako kako želite, a na taj način, tvrde iz GAF-a, mogu se ublažiti toplinski valovi.

Ide i na krovove

Vrući krovovi također doprinose velikom dijelu efekta “toplinskog otoka” jer apsorbiraju toplinu. Bojanjem gradskih ulica, krovova i drugih velikih površina ovim reflektirajućim premazima, može se omogućiti ugodniji boravak u gradovima za ljetnih vrućina.

Rezultati istraživanja ukazuju na smanjenje temperature zraka i do 5 stupnjeva Celzijevih, a zagrijanih površina i do 10 stupnjeva. Iz GAF-a su eksperimentalno premazali 65 032 kvadratna metra površine u četvrti Pacoima u Los Angelesu, i na temelju tamošnjih podataka rade daljnja istraživanja.

U konačnici, vidjet ćemo hoće li sve ostati na pomalo luckastoj ideji ili ćemo doista za nekoliko godina različitim premazima riješti problem toplinskih valova u gradovima.

PHOTOS BY: Unsplash/Facebook GAF / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.