Jedan od najtoplijih europskih gradova koristit će tehnologiju staru 1000 godina za borbu protiv klimatskih promjena

GREEN_300_listici_sredina

Pogled u prošlost za bolju budućnost

Stanovnici Seville uskoro će se osjećati kao da žive u Perzijskom carstvu. Grad želi napraviti sustav podzemnog hlađenja koji će brinuti o zelenim površinama u gradu i na ugodan način snižavati temperaturu.

Sevilla je poznata po vrućini koja pogađa grad svakog ljeta, a ponekad čak i u proljeće. Posljednjih par mjeseci u gradu su temperature bile i do 45 stupnjeva Celzijusa. Nije ni čudo što vlasti glavnog grada Andaluzije traže različite, pa i neobične načine da rashlade grad.

Dizajn Cartuja Qanat inspiriran je kanat tehnologijom koju su prvi koristili stari Perzijanci. Ovaj projekt koristi podzemne kanale, okna i rezervoare koji će se graditi na riječnom otoku Cartuja u središtu grada. Infrastruktura, nalik na podzemni akvadukt, omogućit će zahvatanje podzemnih voda i odvođenje do zelenih površina pomoću gravitacije. “Da bismo smanjili temperaturu, potrebna nam je voda i vegetacija”, ističu seviljske vlasti.

Hladna voda koja teče kroz akvadukt također će se koristiti za hlađenje zraka. Na taj će način moderni kanat ne samo navodnjavati gradsku vegetaciju, već i snižavati temperaturu pri tlu – autori projekta predviđaju da će ona biti i do 10 Celzijevih stupnjeva. Obećavaju i da će sustav biti aktivan na temperaturama do 41 stupanj Celzijusa. Projekt bi trebao biti realiziran na jesen.

Cartuja Qanat Project

Ovo nije jedini način na koji se vlasti Seville žele boriti protiv strašne vrućine. Za snižavanje temperature okoline planiraju ugraditi sustave ventilatora i raspršivače vode. Miješanje suhog zraka s malom količinom vode i njegovo raspršivanje uzrokuje lokalno smanjenje temperature i do 12 stupnjeva. Zaštitu od sunca u gradu pružit će i tende i pergole, kao i drveće. U tijeku je akcija koja će posaditi posaditi 5,5 tisuća stabala.

Zanimljivo, slične su ideje već jednom realizirane u Sevilli. To se dogodilo 1992. godine kada je grad bio domaćin izložbe EXPO. Na nekim mjestima na otoku Cartuja postavljena su rješenja za hlađenje mikroklime. Ove godine Sevilla se suočila s posebno upornim toplinskim valom. Već u svibnju temperature su prelazile 30 Celzijevih stupnjeva, a u lipnju su živine stupce porasle i iznad 40 stupnjeva. Visoke temperature izazvale su i brojne požare.

PHOTOS BY: Cartuja Qanat Project; Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.