leftovers

Best Leftovers Ever: Jeste li već pogledali novu Netflixovu kulinarsku emisiju?

Vješto pripremljena jela od ostataka hrane

Kulinarska natjecateljska emisija prati tri vješta kuhara kako prave nova jela od ostataka hrane, a glavna nagrada je $10,000.

Jeste li ikada pokušali od ostataka hrane napraviti pristojno jelo? Nije tako lako kako isprva izgleda – suočavate se s već obrađenim proteinima koje ne želite isušiti, povrćem koje po sebi već ima tragove umaka i drugi sastojci koji se ne slažu s drugim formatima. No ima više nego dovoljno virtuoza koji znaju što napraviti s ostatcima hrane pa je zahvaljujući njima Netflix uspio stvoriti kulinarsku, natjecateljsku emisiju koja će vas naučiti nešto novo dok vas u isto vrijeme silno zabavlja.

Show se sastojci od osam epizoda, a u svakoj epizodi gledamo tri vješta kuhara kako prave nove recepte od već napravljenih jela, nadajući se da će osvojiti deset tisuća dolara. “Ljudi misle da se prethodno pripremljena jela mogu samo podgrijati. Mi ih pozivamo da budu kreativni jer bi tako mogli stvoriti nešto novo i puno bolje”, rekao je u jednom intervjuu komičar David So koji je jedan od sudaca u emisiji.
U prvoj epizodi natjecatelji su dobili miješanu salatu, rižu od karfiola, svinjsko meso s repom i avokado sa svježim sirom. Imali su 30 minuta da te ostatke pretvore u novo jelo, a imaju i pristup smočnici i raznom priboru. Jedan natjecatelj odlučio se na indijsku kuhinju i napravio svinjski curry, drugi je inspiraciju pronašao u Grčkoj i napravio tijesto punjeno ciklom i svinjetinom, a treći je napravio hladetinu s glazurom od papra.

 

U drugom krugu natjecatelji moraju pripremiti nova jela od ostataka hrane iz restorana i za to imaju samo sat vremena. Jedan je uzeo pileće prutiće i pommes frites i napravio njoke. Drugi je stare hamburgere i krumpiriće i pretvorio ih u pierogije.
U kasnijim epizodama natjecatelji pretvaraju “finger food” u goveđi stroganov ili tacose, a ostatke roštilja pretvaraju u lazanje. “Ako publika pogleda našu emisiju i nakon toga ode do hladnjaka i kaže da nešto neće baciti nego će od toga napraviti nešto nevjerojatno, onda smo odradili svoj posao”, kaže So.

 

Glumica i pjevačica Jackie Tohn je voditeljica emisije i sama kaže da obožava od ostataka pripremati nova jela. “U većini zemalja ne možete ići u restorane pa hranu pripremate kod kuće ili naručujete dostavu. Kada naručite kinesku hranu i ne želite da to idući dan ponovno bude kineska hrana, dajemo vam hrpu savjeta i trikova uz pomoću kojih ćete jelo od noć prije pretvoriti u nešto sasvim drugo”, kaže Tohn.
So ističe da je odrastao u obitelji u kojoj se nije bacala hrana. Vikendom bi njegova majka pripremala velike količine hrane, a onda je na njemu bilo da upotrijebi maštu kako bi od maminih pripremljenih obroka napravio zanimljiva jela za ostatak tjedna. “Kuhari uvijek naglašavaju korištenje svježih namirnica, ali puno toga što se koristi u restoranima su zapravo ostaci. Mislim da ne shvaćamo da su mnoga naša omiljena jela zapravo samo prenamijenjene namirnice”, zaključuje član žirija.

Ako vam nedostaje inspiracije, svakako pogledajte Best Leftovers Ever.

PHOTOS BY: Unsplash, Netflix / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.