Ovo su filmovi koji nose snažnu poruku za okoliš. Jeste li ih sve pogledali?

GREEN_300_listici_sredina

Ako već niste, sad je pravo vrijeme da ih pogledate

U vremenima koja su nas zatekla, pravi je trenutak da se svi zajedno osvrnemo oko sebe i upitamo što to činimo prirodi, a da nam tako vraća?

O odgovorima na ta pitanja napisane su brojne knjige, organizirani mnogi skupovi i prosvjedi, pokrenute mnoge akcije, ali i snimljeni brojni filmovi. Potresi, zagađenja, pandemije, globalna zatopljenja samo su neke od katastrofa koje nas okružuju. Na silu prirode ne možemo utjecati, ali svakako možemo postati bolji svakim svojim malim dnevnim postupcima. Budući da na mnoge upravo vizualne činjenice imaju najveći utjecaj, sedma umjetnost godinama se brine o tome da nam u moru raznih filmova ponudi i one koji nose snažnu i vrijednu ekološku poruku. Popis ovih filmova mnogim filmoljupcima je i otprije znan, no možda je sada pravo vrijeme da ih se prisjetimo i ponovno pogledamo. Možda ćemo sada na njih gledati drugačije.

Najstariji među njima je onaj redatelja Romana Polanskog “Kineska četvrt” iz 1974. godine koji je nominiran za čak jedanaest Oscara, a osvojio je onaj za najbolji originalni scenarij. Priča je smještena u Los Angeles tridesetih godina, a inspirirana je povijesnim razmiricama oko prava na zemlju i vodu koje su mahnitale u južnoj Kaliforniji tijekom 1910-ih i 1920-ih godina u kojima je William Mulholland zastupao interese Los Angelesa u osiguravanju prava na vodu u Owens Valleyju.

Još jedan oskarovski film koji vrijedi pogledati je i biografska drama “Erin Brokovich” s Juliom Roberts u glavnoj ulozi. Film je inspiriran istinitom pričom o znatiželjnoj samohranoj majci Erin Brockovich koja je pokrenula sudsku tužbu protiv energetske korporacije Pacific Gas and Electric Company zbog koje su mnogi pretrpjeli razarajuće zdravstvene probleme.

S tri osvojena Oscara film “Avatar” Jamesa Camerona također je priča o bezosjećajnom iskorištavanju blagodati prirode. Radnja se odvija u 2154. godini u izmišljenom svijetu Pandora gdje su ljudi pristigli na Pandoru kako bi iskorištavali njene izvore vrijednih minerala, čemu se protive domoroci Na’vi, čije se poimanje svijeta zasniva na suživotu s prirodom.

Film katastrofe “Dan poslije sutra” s Dennisom Quaidom i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama mnoge će potaknuti na pitanje “što ako?”. Klimatske promjene postale su naša svakodnevica, a ovaj film progovara upravo o tome. Radnja filma odvija se u neposrednom dolasku novog ledenog doba, koje prijeti Zemlji, a znanstvenik meteorolog Jack Hall pokušava stići do zaleđenog New Yorka po svog sina.

Zadnji na ovom popisu pronašao se i jedan makedonski dokumentarac “Zemlja meda” koji je 2020. godine nominiran za Oscara za najbolji strani film i za najbolji dokumentarac. Dokumentarac koji u svojoj radnji ima odlike igranog filma, oduševit će vas svojom pričom koja isprepliće onu o okolišu i onu o ljudskosti. “Zemlja meda” snimala se čak tri godine i od kratkog dokumentarca kakav je u početku bio planiran, doveo je do 90-minutnog filma koji nosi snažnu poruku. Dokumentarac prati fascinantnu priču pčelarice Hatidže Muratove koja u makedonskim planinama brine o divljim pčelama, sve dok joj novi susjedi ne pomrse planove i u život koji je u potpunom skladu s prirodom unesu kaos i nemir što bitno utječe i na samo preživljavanje ovih za svijet važnih opnokrilaca.

Ako vam ovaj popis nije nimalo privlačan, uvijek možete zaviriti u bogatu baštinu animiranih filmova koji također uistinu nose mnoge za svijet važne poruke.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.