klara-kulikova-Sz-7nbrCmqE-unsplash

Probudili su se ježevi, evo što učiniti ako ih sretnete u svom vrtu

GREEN_300_listici_sredina

Spasite jedan mali život

Idućih nekoliko dana nemojte koristiti kosilicu ili insekticide i otrove bilo koje vrste, a kako bi vašem gostu bilo udobnije, možete mu napraviti malu hrpicu lišća u koju će se moći sakriti.

Dolazi vrijeme kada su ježevi puno aktivniji, u potrazi su za ovogodišnjim partnerom za parenje ili mjestom na kojemu bi mogli donijeti mlade na svijet. Kako često žive u urbanim sredinama, stradavaju na cestama uslijed automobila, ali i od otrova kojima ljudi truju glodavce te od kosilica za vrijeme košnje.

No, vrlo često ih možete pronaći u vlastitom vrtu, gdje će se pokušati sakriti od potencijalne opasnosti. Ako ga sretnete, nemojte ga dirati. Prvo procijenite situaciju i vidite u kakvom je stanju jež. Ako imate kućnog ljubimca poput psa ili mačke, pokušajte ga držati podalje od ježa. Nemojte koristiti insekticide ili otrove bilo koje vrste.

Nadalje, idućih nekoliko dana nemojte koristiti kosilicu ili insekticide i otrove bilo koje vrste, a kako bi vašem gostu bilo udobnije, možete mu napraviti malu hrpicu lišća u koju će se moći sakriti.

Moguće ih je othraniti

Kako smo ranije pisali, na cestama često stradaju i majke ježice, što uglavnom znači smrt za njihove malene. Ipak, moguće ih je othraniti i pustiti u divljinu, ako ih se pronađe. Važno ih je ne dirati golim rukama, budući da su poprilično osjetljivi na brojne bakterije koje se na njima nalaze.

Potrebno ga je utopliti te kontaktirati lokalni azil. Stavite rukavice i lagano uhvatite ježa te ga smjestite u obloženu kartonsku kutiju kako bi mu bilo toplo. Pri tome ističemo da je briga za ježeve vrlo je kompleksna i ne preporučuje se ljudima koji za to nisu educirani jer se ježevima tako smanjuje šansa za preživljavanje i povratak u prirodno stanište kada postanu samostalni.

Prva pomoć 

Pri tome, najveća je greška hranjenje ježeva kravljim mlijekom s obzirom na to da su intolerantni na laktozu. Za prvu pomoć može se dati kozje mlijeko ili u slučaju odraslih jedinki suha mačja hrana, no dugoročna othrana provodi se mliječnim nadomjescima najsličnijima mlijeku ježeva, s visokim udjelom masti.

Ako sumnjate da se radi o bolesnom ili ozlijeđenom ježu, nježno ga podignite rukavicama i okrenite na leđa. Ako se jež odmah ne sklupča u klupko, a trbuh mu je puno hladniji od vaše ruke, nešto mu nedostaje. U tom slučaju pozovite veterinarsku službu i spasite jedan život.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.