zrela lubenica naslovna

6 znakova da je zrela, sočna i slatka: ‘Pokupili’ smo trikove poznavatelja lubenica i evo što smo doznali

GREEN_300_listici_sredina

Sezonsko voće i povrće

Štandovi su prepuni lubenica pa je teško odoljeti ovoj zdravoj ljetnoj slastici. No kako u hrpi lubenica odabrati baš onu koja će zadovoljiti vaše nepce - slatku i sočnu?

Sezona lubenica je u punom jeku, a nedavno je počela i berba onih naših, neretvanskih. No svatko tko je ikad naletio na nezrelu lubenicu, dobro zna da i nije tako ukusna i sočna, i da “ne ide baš u slast”. Naravno, svi smo čuli onaj trik o kuckanju po lubenici i o tome ako je zvuk “tup”, da to znači da je lubenica zrela i slatka.

Međutim, to nije dovoljno. Da bismo doznali još pokoje trikove, bacili smo se u istraživanje. Lubenica je omiljeno povrće ili voće diljem svijeta pa smo odlučili pogledati kakva otkrića o prepoznavanju zrelosti lubenice imaju njezini ljubitelji iz drugih krajeva našeg planeta Zemlje.

Naletjeli smo na razne tips&triks na ovu temu, a odlučili smo izdvojiti video koji nam se učinio jasan i jednostavan, da sve viđeno znanje, možete primijeniti i na prvome štandu s lubenicama ili u supermarketu.

1. Peteljka ne smije biti zelena jer je to znak da je lubenica ubrana prerano. Peteljka koju tražite, treba biti žuto smeđa jer to znači da je lubenica polako dozrijevala na stabljici i tek tada je ubrana.

2. Potražite žuti dio na lubenici. Ako ga nema, znači da lubenica nije bila dovoljno na suncu da bi dobila slatkoću.

3. Pritisnite žutu površinu na lubenici, ako se može malo ulegnuti, znači da je lubenica zrela.

4. Suhe mrlje od vremenskih uvjeta i linije, koje izgledaju kao vene,  odlični su pokazatelji iznimno slatke lubenice. Osim, toga ako je površina kore prekrivena bjeličastim prahom, koji je sličan vosku, još bolje, on se naziva pepeljak i stvara se na kori kad lubenica dođe u fazu zrelosti.

5. Kod zrelog ploda lubenice površina kore je glatka, dok nezrela ima hrapavu površinu. Kod zrele lubenice, noktom možete zagrebati površinu kore.

6. I, na kraju, svima dobro poznati trik – lupkanje lubenice. Ako zvuči šuplje, znači da je sočna i ispunjena vodom.

PHOTOS BY: Pexels/Screenshot YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.