Konačno je krenula berba domaćih lubenica: ‘Očekujemo dobar urod, poplave neće utjecati na cijenu, ali…’

GREEN_300_listici_sredina

Prve domaće lubenice možemo očekivati već početkom idućeg tjedna

Urod će biti prosječan, kazao nam je agronom Željko Bjeliš. Na neretvanskim poljima ovog ljeta očekuje se urod od 10 do 12 tisuća tona lubenica u razdoblju od 01. srpnja pa do 15. kolovoza.

Sve je spremno za berbu lubenica u dolini Neretve, gdje se ove sezone očekuje dobar urod, kazao nam je tako agronom Željko Bjeliš iz udruge “Neretvanska mladež”, koja okuplja poljoprivrednike u dolini Neretve.

“Baš sam sinoć otvarao plodove da vidim kakva je situacija. Sve je u redu, nema puknuća ili nekih šupljina, što se inače zna dogoditi zbog loših vremenskih uvjeta. Mislim da ćemo imati solidnu količinu, 10-12 tisuća tona”, objasnio je Bjeliš, ističući pritom da je teško postaviti konkretne prognoze, budući da sve ovisi o uvjetima nakon prve berbe.

Kreće berba lubenica u dolini Neretve

“Ako su uvjeti normalni, lubenica će ponovno dati novi plod i slično. Teško je to procijeniti, ali sigurno će biti nešto manje količine za ovaj dio koji je nastradao zbog tuče”, kazao je.

Vremenske neprilike uništile urod

Podsjetimo, ranije je Dubrovačko-neretvanska županija proglasila prirodnu nepogodu i za šire područje Ploča, gdje su sredinom svibnja poplave napravile veliku štetu.

No, slična je situacija i kod zemalja iz kojih se tradicionalno u Hrvatsku uvozi lubenica. Zbog vremenskih neprilika, isporuka je slabija, a i kvaliteta je znatno lošija.

“Grčka lubenica je već stigla na naše tržište, ali nije nekog kvaliteta, jednostavno nemaju pravu boju. Talijanske su, pak, stradale u poplavi, zbog čega, prema mojim informacijama, Talijani također uvoze iz Grčke”, istaknuo je Bjeliš.

Ne bi, stoga, trebalo biti nelojalne konkurencije našoj domaćoj lubenici, čija bi cijena trebala ostati ista. Ipak, postoji mogućnost da se stvori svojevrstan pritisak zbog lubenice koja pristiže iz Albanije, koja se inače smatra našim najvećim konkurentnom.

“Ta roba sada dolazi od tamo pa ćemo vidjeti u kojoj su oni fazi i slično. Iako, djeluje mi da ljudi samo čekaju kad će krenuti domaća, očekuju našu. Većina očekuju dobru kvalitetu i svi nekako priželjkujemo da dođe što prije, ali ne možete protiv prirode, ona jednostavno mora izbrojati dane i skupiti određeni broj sunčanih sati”, objašnjava nam Bjeliš.

Poplave neće utjecati na cijenu 

Ističe pritom da poplave i tuča neće utjecati na cijenu neretvanske lubenice.

“Na dobru prodaju i potrošnju najveći utjecaj ima lijepo i toplo, vruće vrijeme nakon berbe. Drugim riječima, lubenica je takva kultura koja za potrošnju traži vruće vrijeme i onda je svatko želi kupiti i konzumirati. Međutim, ako je kiša i hladno, i da ju poklanjate nekome – neće ju nitko”, objašnjava nam i dodaje da sve što se ubere danas, praktički je već sutra u Zagrebu, tako da prve domaće lubenice možemo očekivati već početkom idućeg tjedna.

“Prošla je godina bila izuzetna, kao i pretprošla zapravo. Imali smo gotov pa rekordan urod i imali smo suh i topao period, što je utjecalo na prodaju. Međutim, ove godine već imamo nekoliko kiša,a sada prognoze opet pokazuju određene promjene, no kolika je to promjena, koliko će trajati i kako će to utjecati na berbu i potrošnju, ostaje vidjeti”, kaže.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.