Image: 603841790, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes

Biljke, baš kao i ljudi, mogu izgorjeti na suncu: Znate li prepoznati opekline?

GREEN_300_listici_sredina

Vrhunac je toplinskog vala

Simptomi se lako prepoznaju na dijelu ploda koji je okrenut prema Suncu. Ožegotine je najlakše prepoznati po mrljama koje su izgubile boju.

Vrhunac je drugog ovogodišnjeg toplinskog vala. Kako su objavili iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, za tri je regije oglašen crveni meteoalarm zbog iznimno visokih vrućina. Riječ je o zagrebačkoj, karlovačkoj i riječkoj regiji. Za ostatak Hrvatske izdano je narančasto upozorenje.

Velike vrućine, osim što mogu naškoditi ljudima, mogu uzrokovati velike štete i na biljkama, a najveća je opasnost od opekotina. Ožegotine na biljkama rane su na tkivu biljke, ali i uzročnik brojnih infekcija. Kako navodi Agroklub, ožegotine najčešće nastaju na rajčicama, paprikama, kruškama, breskvama, ali i na lubenicama, dinjama i kupusu.

Vrući vjetar dovodi do dehidratacije listova koji se uvijaju, a plodovi ostaju nezaštićeni. Uz sušu, odnosno nedostatak vlage u tlu, propadaju cvjetovi i plodovi. Drugim riječima, i biljke, baš poput ljudi, izgore na Suncu.

Kako prepoznati opekline na biljkama?

Simptomi se lako prepoznaju na dijelu ploda koji je okrenut prema Suncu. Ožegotine je najlakše prepoznati po mrljama koje su izgubile boju.

U slučaju kada je plod ili njegova strana izložena visokoj temperaturi i insolaciji, dolazi do inhibicije procesa sinteze likopena, karotenoida. Zbog toga nastaju svijetle, bezbojne, malo ulegnute mrlje. Takvi dijelovi su neukusni za jelo i skloni brzom propadanju.

U sprječavanju nastanka ovog poremećaja veliku mjeru ima prevencija. U tom kontekstu najviše treba istaknuti stvaranje sjene koja će osigurati bolju zaštitu i pokrivenost listovima biljaka.

Međutim, kod rajčice, paprike i patlidžana to ne znači da prestanete s uklanjanjem zaperaka, već da ne uklanjate listove koji imaju svoju funkciju.

Mrkva i kupus se jednostavno prekrivaju laganim mrežama, dok je za usjeve poput rajčice, paprike, patlidžana ili voća potrebna armatura koja podiže mrežu iznad biljaka, stabala. Prilikom prekrivanja ostavljaju se otvorene bočne strane, budući da to pospješuje ventilaciju. Tako se apsorbira toplina te minimaliziraju zračenja u rasponu od 30 do čak 90 posto.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.