zalijevanje stabla zagreb
zalijevanje stabla zagreb

Iz Zrinjevca objasnili kako brinu o mladim stablima: ‘Zalijevamo ih dva do tri puta tjedno’

GREEN_300_listici_sredina

Ljetne vrućine

Naglasili su kako zalijevaju nekoliko tisuća mladih stabala te kako ih je samo u proteklih godinu dana zasađeno oko 2500.

Gradsko poduzeće Zrinjevac, koje brine za zelene površine u Zagrebu, ovih je dana na svojem webu objavilo detalje o tome kako u vrućim ljetnim danima brinu o stablima i drugim biljkama na javnim površinama.

“Unatoč dugom kišnom razdoblju proteklih tjedana i bujanju raslinja po gradu, gradska vegetacija ovih dana već postaje žedna. Pred radnicima Holdingove podružnice Zrinjevac nove su radne zadaće”, počeli su u objavi, koju su objavili prošli tjedan.

zalijevanje stabla zrinjevac

Popis mladih stabala

“Zalijevanje smo počeli u ponedjeljak. Sreća u nesreći je što zbog čestih kiša nismo trebali zalijevati već prije dva mjeseca kao ranijih godina, ali sadašnje ljetne vrućine zahtijevaju da svi naši timovi budu u punom pogonu”, rekla jevoditeljica Odjela za održavanje u Zrinjevcu Mijona Udženija Kapović.

“Timove Zrinjevca već nalazimo u centru grada, ali su raspoređeni i u ostalim područjima – svakodnevno su na terenu četiri tima. Jedan tim čine vozač i još jedna osoba iz četvrti koja bolje poznaje lokaciju, zna gdje su prioriteti te koja navodi vozača po terenu. Vodi se evidencija o zalijevanju, a svaka četvrt ima popis mladih stabala po lokacijama, na temelju kojega se rade planovi zalijevanja”, objasnili su.

Naglasili su kako zalijevaju nekoliko tisuća mladih stabala te kako ih je samo u proteklih godinu dana zasađeno oko 2500.

50 litara po stablu 

“Zalijeva se najmanje jednom do dva puta tjedno, a poželjno je u vrućim ljetnim danima i tri puta. Potrebno je zalijevati drveće do tri godine starosti, odnosno dok se dobro ne ukorijeni. Kada bude duže sušno razdoblje, cisterne podružnice intenzivno po središtu grada zalijevaju i u dane vikenda, pa i blagdanima. Naime, temperatura u hladu zna biti 35 do 40 stupnjeva, a mlada stabla bez krošnje na otvorenom trpe temperaturu do čak 50 stupnjeva te ih je nužno što češće opskrbljivati vodom”, kažu.

Što se tiče količine vode koja se potroši, Zrinjevac se prilagođava situaciji na terenu, ovisno o tomu je li stablo u parku ili u kazeti uz cestu, odnosno koliko može vode popiti taj prostor. Po jednom stablu može se potrošiti i do 50 litara tehnološke vode.

Cvijeće isto važno

“Osim mladih stabala, Zrinjevac redovito zalijeva i brojne cvjetnjake u gradu. Valja podsjetiti da na neke lokacije ne dolaze cisterne, već su ondje ugrađeni automatski sustavi zalijevanja, koji se u pravilu uključuju noću, a to su Zrinjevac i Tomislavac te cvjetnjaci uz Mimaru i HNK. Potrošnja vode kroz sustave automatskog zalijevanja ovisi o nizu parametara (površini koja je pod navodnjavanjem, o sustavu koji se koristi, o ventilima, tlaku, vremenskim prilikama…)”, naveli su iz Zrinjevca.

PHOTOS BY: Zagrebački holding, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.