1672832096289 (1)

Evo što treba učiniti s borovima nakon praznika: Postat će kompost koji ćete moći preuzeti

GREEN_300_listici_sredina

Završetak blagdana

Ranije se znalo prikupiti i do 100 tisuća božićnih drvca. Tako se od borova dobiva oko 150 kubičnih metara komposta!

Nakon što svoje borove raskite, građani će ih moći ostaviti na zelenim površinama, gdje će ih radnici Zrinjevca tovariti u kamione i odvoziti na daljnju obradu. Iz Zagrebačkog Holdinga odgovorili su nam da akcija prikupljanja i odvoza božićnih drva kreće od 9.1.2023. godine. Upozoravaju pritom da građani moraju odložiti drvce tako da ono ne ometa promet, kao i da ne zaklanja prolaz pješacima.

“Mole se građani da drvca budu grupirana, odložena bez ukrasa i plastičnih vreća te da budu dostupna vozilima Zrinjevca“, odgovorili su nam. Dodatnih pravila za odlaganje drvaca nema.  Ističu da se ova pravila ne odnose na plastične borove. Njih će građani, ako ih žele baciti iz svojih domova, sami morati odvesti u najbliže reciklažno dvorište. Nakon što kamioni podružnice Zrinjevac izvrše ovogodišnji odvoz jelki iz grada, one će biti zbrinute na raznim kompostištima “Zrinjevca”.

Besplatan kompost 

Nakon prikupljanja, drvca se odvoze na gradske kompostane Jakuševec i Markuševec, gdje se daljnjom preradom dobiva organski poboljšivač tla, kompost. Prijašnjih godina znalo se prikupiti i do 100 tisuća božićnih drvca. Tako se od borova dobiva oko 150 kubičnih metara komposta koji se koristi u redovnom održavanju zelenih površina grada Zagreba, a dio će se pokloniti građanima.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.