Božićne zvijezde proizvode se i u Zagrebu. Evo točno gdje i kako…

Jedan od omiljenih blagdanskih ukrasa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Već i ptice na granama znaju da se sobne biljke većinski uvoze iz Nizozemske, ali bilo nam je pravo iznenađenje otkriti da se božićne zvijezde proizvode u Zagrebu i to u proizvodnim staklenicima Zrinjevca. Tomislav Štrkalj i Leon Božić iz Dnevne Doze Biljaka razgovarali su s voditeljicom proizvodnje te više saznali o biljki koja je već godinama tradicionalno neizostavni detalj svakog doma za vrijeme blagdana.

Vesna Čuljat, mag.ing. agronomije, voditeljica je proizvodnje u Zrinjevcu, a za sebe kaže da radi “najljepši posao na svijetu” – nadgleda i organizira proizvodnju jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka te trajnica i ruža planiranih za uređenje gradskih cvjetnjaka. “Između ta dva zahtjevna proizvodna ciklusa, kapacitete nadopunjavamo proizvodnjom krizantema u loncu i božićne zvijezde”, objašnjava nam Vesna.

Kad pričamo o masovnoj proizvodnji, radi se o tisućama biljaka koje sve moraju biti dovoljno lijepe da bi bile spremne za prodaju i odlazak u nove domove.

U Zrinjevcu se božićne zvijezde proizvode više od 20 godina, točnije od 1999. godine, a Vesna se prisjeća početaka koji im nisu bili nimalo laki: “Ta nam je krhka ljepotica zadavala velike probleme.” Vjerujemo da svi možemo suosjećati s ovom izjavom jer ta biljka definitivno nije jedna od jednostavnijih za uzgoj, ali svake godine jednostavno moramo pokušati.

Nevezano za proizvodnju, Vesna nam govori da je u našim domovima “najvažnije naći pravo mjesto za božićnu zvijezdu, a to znači da nije na prolazu ili preblizu radijatora. Propuh i suhi zrak mogu biti pogubni. Zalijevanje mora biti umjereno, slobodno ostaviti supstrat da se malo zasuši, u normalni kućnim uvjetima zalijevanje je svakih par dana.”

Naravno, morali smo nešto saznati o samim uvjetima proizvodnje koji su vrlo zahtjevni, za razliku od mnogih drugih sobnih biljaka. Sadnju ukorijenjenih reznica Vesnin tim započinje već sredinom srpnja što je nimalo lak zadatak budući da ova kultura ima zahtjeve za stalnom i kontroliranom temperaturom između 18 i 24°C. “U ljetnim je mjesecima potrebno orošavanje prostora u kojem se nalaze, a grijanje je potrebno već u rujnu. U studenom, kada je biljka već postigla obojenost ‘listova’ postupno se smanjuje temperatura na 14 – 16°C. Najvažniji mjesec je svakako rujan kada je uz temperaturu jako važno opskrbiti biljku potrebnim hranjivima.“, objašnjava nam Vesna.

Napomenula nam je i kako biljke dobivene iz sjemena nisu ni približno lijepe i otporne kao one dobivene iz reznica upravo zbog čega se odlučuju na takav način uzgoja: “Uzgajivači diljem svijeta rade na selektiranju sorti željenih osobina. Jedina isplativa mogućnost je nabavka repromaterijala od vlasnika autorskih prava i ovlaštenih distributera.”

Zadnjih nekoliko godina u Zrinjevcu se uzgajaju kultivari firme Selecta One: Christmas Feelings Red, Christmas Feelings Gliter, Christmas Flair, Skystar, Christmas Carol, Christmas Universe i Merry White. Vesnin najdraži kultivar je Christmas Carol, kultivar kojeg odlikuju velike brakteje (modificirani ili specijalizirani list) te duboka crvena boja i otpornost na lomljenje stabljika.

Obzirom na to da Vesna već dugo upravlja proizvodnjom u Zrinjevcu, morali smo pronjuškati o vremenima kada je hrvatska proizvodnja bila jača nego danas. Vesna nam kaže da se tada više cijenila vrtlarska struka jer “za uspješno razmnožavanja biljaka bilo je potrebno znanje, a uključivalo je pravo vrijeme uzimanja reznica, pravilan, čist rez i mjesto reza, uvjeti potrebni za ukorjenjivanje…“

Osim što su biljke razmnožavali vegetativno (iz reznica), razmnožavali su ih i generativno (iz sjemena), a prije 30-ak godina imali su “prepune staklenike sjemenskih Monstera deliciosa, ciklame smo sami oprašivali i sakupljali  sjeme koje smo zatim i sijali“, a osim njih razmnožavali su i “Ficus elastica, F. benjamina, F. lyrata, razne vrste Sansevieria, Codiaeum, Chlorophytum, Aralia, Schefflera i mnoge sukulente…“

Ako želite kupiti domaće božićne zvijezde proizvedene u staklenicima podružnice Zrinjevac, možete ih pronaći u Vrtnom centru na lokaciji Remetinečka cesta 15 u Zagrebu.

Veliko hvala Vesni na ovom zanimljivom razgovoru i podijeljenom znanju.

PHOTOS BY: Dnevna doza biljaka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Jedan je od najpopularnijih drogerijskih make up brendova lansirao prvu održivu liniju šminke

Noviteti za vašu kozmetičku torbicu

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.