talog kave naslovna

Znanstvenici otkrili čudesnu moć crnog napitka: Talog kave mogao bi očistiti zemlju od opasnog toksina

GREEN_300_listici_sredina

Inovacije u održivosti

Osim što je odličan sastojak u kompostu, talog od kave na čudesan način apsorbira bentazon, herbicid koji se često koristi u poljoprivredi. Idealno rješenje za šest milijuna tona taloga kave, koliko ga se proizvede na godišnjoj razini.

Na godišnjoj razini proizvede se oko šest milijuna tona taloga kave, a većina ga završi na odlagalištima otpada, proizvodeći metan i CO2, ili se spaljuje za energiju. Očito je riječ o otpadu koji je još uvijek bogat spojevima (a možda i okusom) pa ako imate vrt ili biljke lončanice, samo ga preusmjerite u zemlju iz koje raste bilje. Talog kave odličan je kao dodatak kućnim kompostištima, kao i malč za ruže i sredstvo protiv puževa. No i na globalnoj razini, znanost ima rješenje za otpad taloga od kave.

talog kave

Nova studija u časopisu “Journal of Chemical Technology and Biotechnology” objašnjava da bi talog kave mogao biti ključ za rješavanje hitnog ekološkog problema: zagađenja u poljoprivredi. Znanstvenici s Federalnog tehnološkog sveučilišta Paraná u Brazilu otkrili su da talog kave može apsorbirati bentazon, herbicid koji se često koristi u poljoprivredi. Kada se aktivira kloridom cinka, njegov ugljični sadržaj postaje 70 posto učinkovitiji u uklanjanju herbicida.

Ako bi se ova metoda mogla primijeniti na industrijskoj razini, imala bi dvostruki ekološki učinak: preusmjeravanje taloga kave s odlagališta i sprječavanje štetnog djelovanja herbicida na životinje i okoliš.

Agencija za okoliš Ujedinjenog Kraljevstva navodi bentazon kao potencijalno štetan za dugoročnu kvalitetu vode i kao uzrok povećane potrebe za tretiranjem izvora pitke vode u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pokazano je da herbicid utječe na ljudsko zdravlje ako se udahne, proguta ili apsorbira kroz kožu.

Iako se radi samo o preliminarnom istraživanju i potrebne su dodatne studije kako bi se odredila učinkovitost aktiviranog taloga kave na globalnoj razini, to je obećavajući početak. Autori studije kažu da njihovi rezultati “predlažu rješenje cirkularne ekonomije za talog kave koji se trenutno odbacuje bez ikakvog sustava recikliranja ili ponovne upotrebe”.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.