pexels-klaus-nielsen-6294244

Blagodat ljuski od jaja: Ovo su načini kako ih iskoristiti umjesto da završe na otpadu

GREEN_300_listici_sredina

Biljke i životinje bit će vam zahvalne

Ovih se dana u vašem domu sigurno nagomilalo ljuskica od jaja. Ne dozvolite da one završe na otpadu, već ih puno pametnije iskoristite. Donosimo vam savjete.

Ako ste iskoristili sva kuhana jaja od Uskrsa, a pritom ste ih bojali na prirodan način, baš kako smo vam narednih dana savjetovali, vrijeme je da iskoristite i ljuske koje su ostale.

Umjesto da ih bacite u smeće, iskoristite ih na pravi način. Naime, ljuska jaja sadrži 90% kalcija i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Kako bi bila spremna za korištenje, ljuske je potrebno dobro oprati i osušiti, a zatim izmrviti u sitnije komadiće ili samljeti, takve mogu biti “zlata vrijedne” u vašem vrtu. Donosimo savjete gdje možete iskoristiti ljuske uskrsnih jaja.

Tjeraju puževe

Izmrvljene ljuske jaja možete posipati po vašem svježe posađenom vrtu ili oko biljaka u teglama. Naime, ljuske tjeraju štetočine poput puževa i gusjenica, te ćete time pomoći suzbiti uništavanje vaših biljaka.

Važne u kompostu

Ako imate višak ljuski od jaja bacite ih u kompost. Naime, brzo se razgrađuju, a kako su bogata kalcijem i mineralima, pomoći će mikroorganizmima da kompost bolje prerade i obogate ga kalcijem.

“Posudica” za sadnice

Znate li da ljusku od jajeta (koja nije izmrvljena) može poslužiti kao izvrsna posudica za sadnice. U ljusku stavite zemlju i sjeme biljke koju planirate saditi. Kada biljka nikne dovoljno za presađivanje u vrt, sve zajedno s ljuskom posadite. Kako će se s vremenom ljuska razgrađivati, tako će biljci davati potrebne hranjive tvari.

Gnojivo

U kombinaciji s talogom od kave, ljuske od jaja idealne su za prirodno gnojenje biljaka. Ostavite ljuske od jajeta u vodi preko noći. Drugi dan toj vodi dodajte talog od kave i time zalijte svoje biljke.

Hrana za kokoši i ptice

Mnogi koji žive na selu zasigurno su vidjeli svoje bake kako hranama za kokoši dodaju ljuske od jaja. Njime se opskrbljuju kalcijem koji je neophodan za stvaranje te iste ljuske. Također, ptice zimi imaju manju mogućnost dolaska do hrane pa im slobodno dajte ljuskice koje ste prethodno sterilizirali u pećnici na temperaturi od 180 celzijevih stupnjeva.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.