perućica naslovna

‘Pluća Europe’ udaljena su od Splita samo 100-tinjak km: Riječ je o jednoj od posljednjih prašuma na našem kontinentu

GREEN_300_listici_sredina

Prirodna bogatstva

Posljednja europska prašuma nalazi se upravo na Balkanskome poluotoku, a kako je pravi 'proizvođač' kisika, zovu je još i 'plućima' Europe.

Blizu granice s Crnom Gorom, smjestila se Perućica, jedna od posljednjih prašuma u Europi. Ova prašuma, koju još nazivaju “plućima Europe”, dio je Nacionalnog parka Sutjeska i obiluje raznolikom i bujnom vegetacijom sa stablima višim od 60 metara.

Prostire se na 1434 hektara površine na kojoj raste bukva, jela i smreka, koje su strogo zaštićene, a neko je drveće starije od 300 godina. O bogatstvu ove prašume svjedoči činjenica da je ondje registrirano više od 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1000 vrsta zeljastih biljaka.

Usred Perućice nalazi se i vodopad Skakavac (75 m), jedan od najviših slapova na ovome području, a koji se formira na rijeci Perućica. Zbog visokih stabala i gustoga raslinja, neka su područja prašume nedostupna.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, Perućica je proglašena strogo zaštićenim prirodnim rezervatom i isključivo se koristi u svrhe znanosti i obrazovanja pa posljednju europsku prašumu možete posjetiti samo s licenciranim vodičem.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.