pexels-karolina-grabowska-4750272

Iako je pepeo odlično prirodno gnojivo, evo kod kojih ga biljaka trebate izbjegavati

GREEN_300_listici_sredina

I s prirodnim sredstvima treba biti na oprezu

Pepeo kod uzgoja biljaka je izvrstan za gnojidbu, ali kako utječe na promjenu kiselosti tla, nekim biljkama može donijeti više štete nego koristi.

U potrazi za ekoprihvatljivim boostovima za biljke, naišli smo na pepeo koji nastaje izgaranjem drva, a za kojeg se mnogi vrtlari često pitaju je li prihvatljiv izbor i u kojim situacijama.

Kao i sve, tako ni pepeo ne možete koristiti za svaku biljku niti za svako tlo. Iako može biti dobar dodatak, moramo naglasiti da može biti štetan ako se koristi kod uzgoja biljaka s puno lišća, ali i kod sadnica.

Utječe na pH vrijednost tla

Osim što je dobar kao gnojivo, pepeo od drva smanjuje kiselost tla koja ne pogoduje rastu nekih biljaka. Kiselost tla mjeri se na skali od 14 bodova, pri čemu je 7 neutralna vrijednost, a sve ispod 7 smatra se kiselim, dok je sve iznad toga alkalno.

Prije nego što stavite pepeo na tlo, uvijek testirajte njegovu pH vrijednost. Previsoka pH vrijednost vezat će hranjive elemente koje vaše biljke trebaju.

Pepeo kao gnojivo

Pepeo od drva sadrži kalcij, magnezij i kalij, ali i ostale hranjive tvari, ovisno o vrsti sagorjeloga drva.

Na primjer, hrast, javor, jasen, orah, jabuka i trešnja sagorijevaju se duže i stvaraju više pepela te sadrže više hranjivih tvari od mekog drva poput bora i jele.

Ne koristite tretirano drvo

Izbjegavajte korištenje pepela iz kamina ili drva koji su tretirani na bilo kakav kemijski način, kao što je bojenje ili premazivanje jer sadrže kemikalije koje mogu naštetiti biljkama.

Isto vrijedi i za ostatke ugljena iz roštilja, umjetne drvene trupce i ugljen. Sve to treba završiti na odlagalištu otpada.

Kako ga koristiti?

Pepeo od drva možete umjereno koristiti u vrtovima tako što će te ga u tankom sloju rasporediti po tlu ili ga možete umiješati u kompost.

Druga mogućnost je suho skladištenje pepela od drva, a zatim priprema “čaja” tijekom vegetacijske sezone za zalijevanje biljaka kojim ćete im dati neke hranjive tvari.

Ako želite koristiti pepeo kao pripremu za sadnju vrta, činite to nekoliko mjeseci prije negoli krenete sa sadnjom jer je potrebno vrijeme da se upije u tlo i promijeni mu kemijski sastav.

Kojim biljkama pogoduje, a koje ga ne vole?

Nemojte stavljati pepeo oko biljaka koje vole kiselu sredinu poput borovnica, jagoda, azaleja, rododendrona, kamelija, zimzelenih biljaka, krumpira ili peršina. S druge strane, biljke koje će obožavati tretman pepelom su češnjak, vlasac, poriluk, salata, šparoge i voćna stabla poput koštičavog voća.

PHOTOS BY: Green.hr/Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.