heljda naslovna

Žganci od heljde s kiselim kupusom: Nutritivno savršen obrok, gotov u manje od pola sata

GREEN_300_listici_sredina

Domaća jela

Blagodati heljde, kiselog kupusa i poriluka u jednome obroku, za koji ne trebate puno sastojaka niti puno vremena. Hajdini žganci u kombinaciji s kiselim kupusom, oduševit će vas i okusom i jednostavnošću pripreme.

Žganci od heljde (ili hajdini žganci) tradicionalno je jelo naših susjeda Slovenaca, a udomaćilo se i kod nas, u starijim generacijama. Kao i palenta, ili kukuruzni žganci, idealno se sljubljuju s kiselim kupusom, a ovo jelo, osim što je hranjivo, gotovo je za manje od pola sata. No teško da ćete lako pronaći točan recept kako pripremiti žgance od heljde pa smo odlučili isprobati razne kombinacije, a potrudili smo se i nazvati iskusne kuharice, koje su ovo jelo već pripremale, i poslušati njihove savjete.

Nakon nekoliko pokušaja (nije bilo bacanja hrane, pojeli smo i neuspjele žgance) i testiranja metoda kuhanja i omjera između heljdinog brašna i vode, došli smo do idealnog recepta, a koji će biti lako izvediv i početnicima. Postoje dvije metode kuhanja žganaca od heljde, jedna je ona tradicionalna (koja nama nije uspjela) i druga je prilagođena modernim generacijama (ta nam je uspjela).

Navodno, tradicinalna metoda, za vrsne kuharice, ne zahtijeva miješanje, a žganci su gotovi za 5 minuta. Mi smo uspjeli s drugom metodom – stalno miješanje, ali samo 5 minuta, što i nije tako strašno. Važno je obratiti pažnju na omjer brašna i vode, koji je 1: 2,5, ali preporučujemo zakuhati manje vode pa kad se žganci krenu zgušnjavati, dodati ostatak te nastaviti miješati. Za žgance preporučujemo integralno heljdino (koje možete naći u OPG-ovima), ali ispast će ukusni i s onim koje pronađete u trgovinama (glatko).

žganci od heljde

Sastojci
  • 2,5 šalice vode
  • 1 šalica brašna od heljde
  • 200 g kiselog kupusa, narezanog
  • 1 poriluk
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 žlice nasjeckanih pelata
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica suhog vlasca
  • sol
  • biber
  • crvena paprika
Priprema

Žganci: U manji lonac stavite 2 šalice vode (pola ostavite sa strane, da podlijete žgance kad se počnu zgušnjavati). Vodu posolite, stavite žlicu maslinovog ulja, malo bibera i žličicu vlasca, i pustite da proključa. Kad voda proključa, maknite s vatre, polako uspite u nju brašno od heljde, usput miješajući pjenjačom. Vratite na vatru, a kada se žganci počnu zgušnjavati, dolijte ostatak vode. Smanjite temperaturu i nastavite kuhati još 5 minuta, kontinuirano miješajući kuhačom.

žganci od heljde

Kad zgotovite žgance, krenite kuhati kiseli kupus i poriluk. Poriluk operite i narežite na ploške. Zajedno sa sitno nasjeckanim češnjakom, popržite ga na malo maslinova ulja dok ne uvene. Začinite solju, biberom i crvenom paprikom pa dodajte kiseli kupus i pelate. Malo podlijte vodom i kuhajte 10-ak minuta. Na kraju, začinite biberom i poslužite sa žgancima.

Nutritivna svojstva žganaca od palente s kupusom

Inače, u kulinarstvu heljda se smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, ali botanički pripada kategoriji zeljastog povrća. Kako ne sadrži gluten, čest je izbor na stolu osoba koje boluju od celijakije ili imaju slabu toleranciju na ovaj protein.

Žgance od heljde s kiselim kupusom odabrali smo upravo zbog obilja zdravih sastojaka, koji dolaze od kupsa i heljde. Osim što je bogata dijetalnim vlaknima i sadrži osam esencijalnih aminokiselina, heljda sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan. Ova, da je tako nazovemo, žitarica pomaže rad crijeva, sprječava zatvor stolice, a nutricionisti je preporučuju osobama koje žele smanjiti svoju tjelesnu težinu.

žganci od heljde

Kupus, s druge strane, niskokalorično je povrće, a u sebi sadrži spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan). Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem. Kako u naše jelo ide i poriluk, koji je bogat izvor vitamina C i B6 te željeza, mangana i folne kiseline, na svome tanjuru dobit ćete iznimno zdrav, hranjiv i ukusan obrok, spremljen za manje od pola sata. Uživajte!

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.