Bowl of sauerkraut (pickled white cabbage),Image: 362001744, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Zovu je ‘metla za crijeva i želudac’: Ovo je najzdravija zimska poslastica

GREEN_300_listici_sredina

Popis nutrijenata

Neizostavan dio svake zime je kupus. Iako je riječ o pomalo zapostavljenom povrću, kupus obiluje mineralnim tvarima i nutrijentima. Sadrži obilje vitamina C, E, K i B grupe, ali i kalcij, željezo te fosfor.

Boja mu varira od  zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani. S manje od 20 kalorija po pola šalice, kuhani kupus je povrće za koje vrijedi napraviti mjesta na vašem tanjuru.

Mnoga su istraživanja pokazala da povećana konzumacija namirnica biljnog podrijetla poput kupusa, smanjuje rizik od dijabetesa, pretilosti te srčanih bolesti. Također može pomoći u zdravlju kože, povećanju energije i mršavljenju.

Inače, kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina K i C, a sadrži i kalcij i kalij. Nije bez razloga prozvan “metlom za želudac i crijeva”. Osim toga, ukiseljeno povrće potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

Bogat probioticima

Međutim, nije samo sadržaj vlakana u kiselom kupusu ono što ovu namirnicu čini tako dobrom za probavu. Kiseli kupus također je prepun probiotika koji mogu poboljšati cjelokupno zdravlje crijeva.

Kiseli kupus u teglama

Prema Američkoj nacionalnoj bazi podataka o hranjivim tvarima, pola šalice nasjeckanog kiselog kupusa (75 grama) sadrži:

Kalorije: 16
Masti: 0 grama
Kolesterol: 0 miligrama
Natrij: 219 miligrama
Ugljikohidrati: 3 grama
Vlakna: 2 grama
Šećer: 1 gram
Proteini: 1 gram

Inače, pola šalice kuhanog kupusa osiguralo bi tako 30-35 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, jedna šalica kuhanog kupusa sadrži: 81,5 mikrograma vitamina K, 11 miligrama magnezija te 22 mikrograma folata, navodi ugledni Medical News Today.

Ističemo, cjelokupna prehrana ili cjelokupni obrazac prehrane najvažniji je u prevenciji bolesti i postizanju dobrog zdravlja. Bolje je imati raznoliku prehranu nego se usredotočiti na pojedinačne namirnice kao ključ dobrog zdravlja.

Osim toga, uvijek je bolje odabrati domaći kupusi(ili) onaj iz bio uzgoja kako biste bili sigurni da sadrži sve navedene nutrijente. 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.