zlevanka naslovna

Zlevanka od palente i poriluka: Ove dvije namirnice pravi su ‘piling’ za crijeva

GREEN_300_listici_sredina

Tradicionalno jelo na novi način

Ako želite pripremiti jelo koje će vas očistiti od toksina i blagotvorno djelovati na crijeva, pripremite zlevanku po našem receptu. Glavni sastojci - palenta i poriluk - top su namirnice za vašu probavu.

Zdrava i pokretna crijeva važna su za zdravlje cijelog organizma. U crijevima se hrana probavlja, crijevne resice u organizam apsorbiraju hranjive tvari, ali kroz crijeva iz organizma izbacujemo toksine i sve ostalo što nam šteti. Zar nije onda važno i brinuti se o tome kakvu hranu jedemo? Postoje namirnice koje posebno dobro utječu na zdravlje crijeva, a među njima su palenta i poriluk – dva glavna sastojka jela za koje vam donosimo recept.

Palenta je na našim prostorima tradicionalna namirnica: u nekim krajevima Hrvatske zovu je još i pura, žganci, proja…  alenta se dobiva od kukuruznog brašna, a naši stari pripremali su je kao kašu i često posluživali s mlijekom, vrhnjem ili kiselim mlijekom. Bogata je vlaknima koja ne možemo probaviti i iskoristiti, ali koja upravo zato prolaze kroz naša crijeva i na sebe uzimaju toksine. Odnosno, u doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, potiču rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma.

Poriluk, osim što ima prebiotičko djelovanje, kao i sve biljke iz porodice luka, bogat je izvor vitamina C i B6 te željeza, mangana i folne kiseline.

Savršena kombinacija u zlevanki

Donosimo recept za ukusnu zlevanku koju ćete obožavati. Kada je probate, momentalno ćete je uvrstiti na svoj jelovnik.

zlevanka od palente i poriluka

Sastojci
  • 2 poriluka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica (2,5 dcl) palente
  • 1/2 šalice pirovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 200 g proteinskog jogurta
  • 200 g kravljeg sira
  • malo feta sira
  • sol
  • biber
Priprema

Poriluk operite i prerežite ga po dužini pa narežite. Zagrijte maslinovo ulje i na njega ubacite poriluk, malo posolite i popaprite. Kada uvene, maknite s vatre pa dodajte maslac narezan na listiće i promiješajte. U jednoj zdjeli pomiješajte palentu, pirovo brašno i prašak za pecivo. U drugoj umutite jaja, proteinski jogurt, sir i posolite pa dodajte poriluk. Ako želite jači okus, umrvite još feta sir. Sve dobro promiješajte. Kada ste promiješali, dodajte suhe sastojke (mješavinu kukuruznog i pirovog brašna s praškom za pecivo).

zlevanka od palente i poriluka

Izlijte u namašćenu posudu za pečenje i stavite peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kada zlevanka dobije zlatnožutu boju, izvadite je iz pećnice, pustite da se malo ohladi i poslužite.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.