Zdrava i pokretna crijeva važna su za zdravlje cijelog organizma. U crijevima se hrana probavlja, crijevne resice u organizam apsorbiraju hranjive tvari, ali kroz crijeva iz organizma izbacujemo toksine i sve ostalo što nam šteti. Zar nije onda važno i brinuti se o tome kakvu hranu jedemo? Postoje namirnice koje posebno dobro utječu na zdravlje crijeva, a među njima su palenta i poriluk – dva glavna sastojka jela za koje vam donosimo recept.
Palenta je na našim prostorima tradicionalna namirnica: u nekim krajevima Hrvatske zovu je još i pura, žganci, proja… alenta se dobiva od kukuruznog brašna, a naši stari pripremali su je kao kašu i često posluživali s mlijekom, vrhnjem ili kiselim mlijekom. Bogata je vlaknima koja ne možemo probaviti i iskoristiti, ali koja upravo zato prolaze kroz naša crijeva i na sebe uzimaju toksine. Odnosno, u doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, potiču rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma.
Poriluk, osim što ima prebiotičko djelovanje, kao i sve biljke iz porodice luka, bogat je izvor vitamina C i B6 te željeza, mangana i folne kiseline.
Savršena kombinacija u zlevanki
Donosimo recept za ukusnu zlevanku koju ćete obožavati. Kada je probate, momentalno ćete je uvrstiti na svoj jelovnik.
Sastojci
- 2 poriluka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 šalica (2,5 dcl) palente
- 1/2 šalice pirovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 200 g proteinskog jogurta
- 200 g kravljeg sira
- malo feta sira
- sol
- biber
Priprema
Poriluk operite i prerežite ga po dužini pa narežite. Zagrijte maslinovo ulje i na njega ubacite poriluk, malo posolite i popaprite. Kada uvene, maknite s vatre pa dodajte maslac narezan na listiće i promiješajte. U jednoj zdjeli pomiješajte palentu, pirovo brašno i prašak za pecivo. U drugoj umutite jaja, proteinski jogurt, sir i posolite pa dodajte poriluk. Ako želite jači okus, umrvite još feta sir. Sve dobro promiješajte. Kada ste promiješali, dodajte suhe sastojke (mješavinu kukuruznog i pirovog brašna s praškom za pecivo).
Izlijte u namašćenu posudu za pečenje i stavite peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kada zlevanka dobije zlatnožutu boju, izvadite je iz pećnice, pustite da se malo ohladi i poslužite.