Kiselo zelje na poseban način: Korejka Coco otkrila nam je recept za kimchi

GREEN_300_listici_sredina

Ukusan i dobar za zdravlje

Kimchi je tradicionalna korejska fermentirana hrskava salata od kupusa ili drugog povrća, obično začinjena čilijem, češnjakom, đumbirom i ribljim umakom.

Kimchi je, najjednostavnije rečeno, kiselo zelje. Za one koji žele znati više, to je kineski fermentiran kupus začinjen na ljutkasto-kiselkast način. Baš kao što to i inače bude s receptima, postoji jako puno različitih varijanti na koje se kupus može začiniti, ali u većini slučajeva najčešći sastojci su kineski kupus, mladi luk, češnjak, đumbir i čili.

Gdje probati najbolji kimchi u Zagrebu?

Dobar glas daleko se čuje, a o Korejki Coco priča se da radi najbolji kimchi u gradu. Lee JoungSuk, poznatija kao Coco, u Hrvatsku je doselila prije više od deset godina. Ona i njezin partner Pero Škorić uživaju u upoznavanju drugih s korejskom kulturom i naravno – kimchijem.

„Kupus je najprije potrebno posoliti kako bi se iz njega izvukla voda. Zatim se priprema pasta u koju idu čili (gochugaru ili čili pahuljice), mrkva, bijeli i mladi luk, đumbir, šećer, sol, riblji umak ili sol, jabuke i rotkva. Sve zajedno usitni se u mikseru dok se ne dobije gustu smjesa, a zatim njome premazujem listove kupusa. Dok premazuje listove jedan po jedan, Coco mi objašnjava da se tom pastom može premazati i neko drugo povrće pa tako u Koreji na ovaj način kisele krastavce, mladi luk, rotkvice ili listove drugog povrća.“, objašnjava Coco.

„Kad se svaka glavica premaže pastom, zelje se slaže u posude i pušta da fermentira“, dodaje nasmijana Coco dok s lakoćom premazuje listove zelja ljutom pastom. U rukavicama naravno!

„Rukavice koristim obavezno jer je smjesa jako ljuta. Kad sam tek došla u Hrvatsku pokušala sam raditi kimchi s ljutom paprikom koju koristite ovdje, ali zaključili smo da to nije to. Čili je ipak neizostavan sastojak“, objasnila je Coco čiji je najveći obožavatelj njezin partner Pero Škorić.

„Obožavam njezinu kuhinju i obožavam je gledati kako kuha – sve radi s takvom lakoćom. Jedino oko čega se ne slažemo jest to što ona voli manje kiseli, a ja jače kiseli kimchi“, kaže Pero dok s osmijehom gleda Coco.

Jako, jače ili najjače kiseli – kakav kimchi je pravi kimchi?

Pravila nema i najbolji kimchi je onaj koji je vama najfiniji. Kimchi koji fermentira oko mjesec dana imat će jačinu kiselosti poput našeg kiselog zelja s kojim se radi sarma. Kimchi koji je fermentirao manje od toga bit će, logično, malo manje kiseli. A Coco mi je predstavila i jednu posebnu kategoriju: dječji ili bijeli kimchi. To je kimchi premazan pastom u koju se ne stavlja čili pa nije tako jako ljut već samo kiseo.

A osim što je ukusan kimchi je dobar za zdravlje. Naime, ljutkasto fermentirano povrće bogato je probavnim enzimima, zdravim probioticima i dobrim bakterijama koje koloniziraju probavni sustav i pomažu kod detoksikacije i normalnog funkcioniranja svih organa čija je funkcija detoksikacija i to prije svega crijeva, ali i jetre i bubrega.

A ako i vi želite naučiti pripremati ovo tradicionalno korejsko jelo, Coco vodi i organizira radionice izrade kimchija.

„Kad sam je organizirala prvi puta iznenadio me broj ljudi koji su se prijavili, jako puno je bilo zainteresiranih i to mi je baš drago. To bude baš lijepo: okupimo se, pripremamo kimchi, veselimo se. Uskoro će biti opet.“, kaže Coco, a ja sam svoje ime već predbilježila.

Za više detalja zapratite Coco na Instagramu ili Facebooku gdje će objaviti sve detalje.

A budući da Koreanci nikad ne jedu kimchi sam, Coco je pripremila cijelu gozbu pa je stol bio prepun jela bogatih mirisa i okusa.

„U Koreji puno više uživaju u hrani jer jedu polako. To me Coco  uči, tom uživanju u hrani i životu. A i njezin mi je Kimchi, naravno, najbolji“, kaže Pero.

Najbolji zaključak dala je Coco koja u svom jelu, ali i životu općenito, uživa punim plućima:

„Kimchi mi je drag, ali najdraže mi je vidjeti mog Peru kako uživa u jelima koja mu s ljubavlju pripremim.“

PHOTOS BY: Ines Ibrišević / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.