zeleni vodik naslovna

Gorivo budućnosti: Zelenim vodikom moći će se trgovati samo uz dokaz da je iz održivih izvora

GREEN_300_listici_sredina

Važnost održivosti

Cilj EU je u naredna tri desetljeća potpuno izbaciti korištenje fosilnih goriva, a tu rješenje dolazi u vidu zelenog vodika. No bit će upitno njegovo porijeklo - dolazi li iz održivih izvora energije ili ne.

Jedan od osnovnih stupova za energetski oporavak EU je korištenje i proizvodnja zelenog vodika jer je upravo ovaj element najzastupljeniji na Zemlji. No budući da nije slobodno dostupan u okolišu (na primjer, u rezervoarima) i nalazi se u spojevima s drugim elementima, na primjer, u vodi (H2O) ili metanu (CH4), da bi ga se moglo koristiti u energetskim aplikacijama, prvo ga je potrebno odvojiti od ostalih elemenata.

Da bi se izvršilo ovo razdvajanje i dobivanje slobodnog vodika, potrebno je provesti neke procese i na njih se troši energija.  Zeleni vodik je nosač energije, a ne glavni izvor. Drugim riječima, vodik je tvar koja može pohraniti energiju koja se potom kontrolirano može otpustiti negdje drugdje.

Nova uredba o porijeklu vodika 

I baš zbog toga je od presudne važnosti da sudionici u pretvorbi energije mogu dokazati da koriste zeleni vodik. Jedna od zemalja EU, koja je po tom pitanju daleko napredovala jest Danska, u kojoj je od 1. srpnja 2023. stupila na snagu nova izvršna uredba koja omogućuje izdavanje garancija porijekla za vodik. To znači da sudionici se odsad i legalno može njime trgovati kao izvorom energije.

zeleni vodik

Prema Danskoj energetskoj agenciji, do sada je bilo moguće dobiti garancije porijekla samo za električnu energiju, plin i toplinu, što znači da su energetske tvrtke samo u tim područjima mogle pokazati da trguju zelenom energijom.

Sada će biti moguće izdati garancije porijekla za vodik, koje će dokumentirati da je određena količina vodika proizvedena iz obnovljivih izvora energije. Sudionicima u postupku pretvorbe energije pruža se mogućnost isticanja da opskrbljuju zelenim vodikom, dok tvrtke i potrošači općenito mogu reći da koriste zeleni vodik.

Agencija je istaknula da je put prema zelenom društvu mora, među ostalim, ići preko neizravne elektrifikacije kroz postupak pretvorbe energije budući da ta tehnologija omogućava proizvodnju goriva i kemikalija koje mogu zamijeniti fosilne proizvode u nekoliko teško smanjivih sektora poput pomorstva, zrakoplovstva, poljoprivrede, dijela industrije i dijela teretnog cestovnog prijevoza.

Bez transformacije tih sektora, Danska neće moći postići dugoročni cilj klimatske neutralnosti do 2050. godine, upozorila je Danska energetska agencija, dodajući da je ključno da se vodik, koji se koristi u postupcima “izvlačenja”, proizvodi iz obnovljivih izvora energije, što se sada može jamčiti garancijama porijekla za vodik.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.