306232760_4844801802290224_7058692278136598979_n

Brazil ima za cilj izgraditi najveći urbani vrt na svijetu do 2024. godine

GREEN_300_listici_sredina

Društvena stabilnost sada cvjeta u vrtovima Favela

Zelena površina povezivat će pet favela Rio de Janeira, u konačnici pokrivajući područje veličine 15 nogometnih igrališta.

Kako piše Bloomberg, grad Rio de Janeiro surađuje s lokalnim favelama na izgradnji, kako organizatori kažu, najvećeg urbanog vrta na svijetu, u sklopu inicijative koju financira vlada poznate kao “Hortas Cariocas” s namjerom populariziranja konzumacije organskih proizvoda i pružanja izvor prihoda obiteljima u nepovoljnom položaju.

Kada bude dovršen, urbani će se vrt prostirati na nekoliko okolnih favela povezanih zelenim pojasom zemlje uz park Madureira Mestre Monarco, koji se nalazi u sjevernoj zoni grada, uključujući zajednice Cajueiro, Palmeirinha, Serrinha, Buriti i Faz-Quem- Quer. Zeleni koridor formirat će se između zajednica Madureira i Guadalupe. Kad proširenje bude završeno, vrt će biti velik kao 15 nogometnih igrališta.

Do 100.000 obitelji na kraju će imati koristi od projekta svaki mjesec, prema Juliu Cesaru Barrosu, osnivaču Hortas Cariocas i direktoru agroekološkog organskog vrtlarstva za gradsku agenciju za okoliš Rio de Janeira. Učiniti organsku hranu pristupačnijom jedan je od glavnih pokretača projekta, istaknuo je Barros. “Rezultat našeg projekta nije lijep vrt”, rekao je Barros za Bloomberg. “Lijepa okućnica je posljedica našeg rada. Rezultat naše proizvodnje je vidjeti koliko tanjura hrane možemo poslužiti.”

Hortas Cariocas znatno je narastao otkako je stvoren 2006. godine. Sada ima 56 aktivnih vrtova, od kojih se 29 nalazi u favelama, a 27 u školama diljem grada. Oko 50.000 obitelji već je uključeno u projekt, koji nekima služi kao izvor svježe hrane, a drugima prihod. Ove godine cilj je proizvesti 80 tona hrane u svih 56 vrtova. Trenutačni projekt proširit će postojeće vrtove u zajednicama Cajueiro i Palmeirinha, stvarajući zeleni prostor od 11 hektara za uzgoj organskih proizvoda koje će vrtlari prodavati i donirati u okolnim zajednicama. Područje će se sastojati od tisuća vrtnih gredica i otvorenog tla na kojem će se uzgajati različite vrste povrća i voća.

Do sada je izgrađeno otprilike 400 do 500 vrtnih gredica, što iznosi samo 4% od ukupnog broja koji će biti izgrađen u sljedeće dvije godine. Vrtovi u parku Madureira trenutno imaju 38 vrtlara koji rade na tjednoj bazi, ali kada budu potpuno operativni, procjenjuje se da će ih biti gotovo 90. Svi vrtlari dobivaju naknadu za svoj rad. Od uzgojenih proizvoda, 50% se donira ljudima u potrebi, a ostalih 50% prodaju vrtlari po pristupačnim cijenama. Cilj je da svaki vrt postane samoodrživ i u konačnici neovisan.

PHOTOS BY: HORTAS CARIOCAS; www.greenmyfavela.org; Lea Rekow / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.