levan-badzgaradze-wRwo_uLMM6o-unsplash

Ima nade? Proizvodnja energije od obnovljivih izvora dosegla rekord

GREEN_300_listici_sredina

Udio solarne energije porastao za 24 posto!

Energija vjetra i sunca predstavljala je rekordnih 12 posto globalne proizvodnje električne energije prošle godine, u odnosu na 10 posto u 2021. godini, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu. 

U izvješću neovisnog think tanka o klimi i energiji Ember navodi se da je prošla godina mogla biti vrhunac emisija iz energetskog sektora, koji je najveći svjetski izvor ugljičnog dioksida koji zagrijava planet.

Kako prenosi Reuters, Ember je proučavao podatke o energetskom sektoru iz 78 zemalja u pogledu godišnjeg globalnog pregleda električne energije, što predstavlja 93 posto globalne potražnje za električnom energijom.

Zaključak je da su svi obnovljivi izvori energije i nuklearna energija zajedno predstavljali 39 posto udjela u globalnoj proizvodnji prošle godine, pri čemu je udio solarne energije porastao za 24 posto, a energije proizvedene vjetrom za 17 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Pad proizvodnje fosilnih goriva 

Električna energija proizvedena od vjetra i sunca zadovoljila je 80 posto porasta globalne potražnje za električnom energijom.
Unatoč globalnoj plinskoj krizi i nekim zemljama koje vraćaju u pogon stare elektrane na ugljen kako bi zadovoljile potražnju, proizvodnja ugljena porasla je tek za 1,1 posto.

Nadalje, uz pretpostavku prosječnog rasta potražnje za električnom energijom i čistom energijom, Ember predviđa pad proizvodnje fosilnih goriva za 0,3 posto ove godine, nakon čega će uslijediti veći padovi u narednim godinama. Paralelno, predviđaju sve više korištenja obnovljivih izvora energije.

Budući da je energetski sektor vodeći izvor emisija CO2, Međunarodna agencija za energiju tvrdi da taj sektor treba postati prvi koji će dosegnuti neto nulte emisije do 2040., a to bi značilo da bi vjetar i sunce morali doseći 41 posto globalne proizvodnje električne energije do 2030. godine.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.