jean-carlo-emer-G_oWb_hcfx8-unsplash

Ovo su najneobičniji izvori energije za koje vjerojatno nikad niste čuli

GREEN_300_listici_sredina

Kreativnost i inovativnost za zeleniju budućnost

Ugljen, plin, sunce, voda, zrak – znamo kako iskoristiti energiju iz svih ovih izvora. Izgradili smo elektrane za izgaranje ugljena i drugih fosilnih goriva i naučili zadržati energiju koja se iz njih oslobađa. Također smo identificirali štetni potencijal ovih goriva, shvaćajući načine na koje onečišćuju naš okoliš. Stoga usmjeravamo fokus na istraživanje drugih, čišćih izvora energije. Iako se ovi nekonvencionalni izvori na prvi pogled mogu činiti čudnima, oni nam nude prilike za kreativnost i inovacije u razvoju održivih rješenja za naše energetske potrebe.

Obnovljivi izvori energije postaju sve važniji kako se svijet kreće prema održivijoj i zelenijoj budućnosti. Iako su solarna energija, vjetar i hidroenergija neki od najpoznatijih obnovljivih izvora energije, mnogi nekonvencionalni, pa čak i neobični izvori energije mogli bi igrati značajnu ulogu u zelenoj tranziciji.

Evo detaljnijeg pregleda šest najčudnijih izvora energije za koja vjerojatno niste znali:

Kravlji izmet

Kravlje gnojivo je neobičan izvor energije koji se koristi već stoljećima. Kada se kravlji gnoj stavi u spremnik anaerobnog digestora, mikroorganizmi razgrađuju organsku tvar bez kisika i proizvode bioplin, koji može proizvesti električnu energiju ili toplinu. Bioplin iz kravljeg izmeta ima nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalna fosilna goriva jer smanjuje emisije stakleničkih plinova i proizvodi prirodno gnojivo.

Krumpir

Krumpir je izvor energije još iz 1800-ih kada je prvi put korišten za napajanje telegrafa. Baterija krumpira stvara električnu energiju putem dvije metalne elektrode umetnute u krumpir i spojene žicama i žaruljom ili motorom. Iako krumpir ne može proizvesti dovoljno električne energije za napajanje velikih uređaja, još uvijek ima potencijal za male primjene kao što je rasvjeta u slučaju nužde.

Ljudski izmet

Ljudski izmet još je jedan iznenađujući izvor obnovljive energije koji se može pretvoriti u bioplin putem anaerobne digestije. Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda mogu uhvatiti plin metan proizveden tijekom ovog procesa i koristiti ga za proizvodnju električne energije ili grijanje zgrada.

Alge

Alge se mogu činiti kao malo vjerojatan kandidat za izvor energije, ali imaju golem potencijal zbog svoje visoke stope rasta i sposobnosti rasta u različitim okruženjima kao što su jezera ili spremnici. Alge se mogu sakupiti i preraditi u biogoriva kao što su biodizel ili etanol.

Talog kave

Talog kave može se pretvoriti u biogorivo pirolizom, koja uključuje zagrijavanje u odsutnosti kisika. Dobiveni proizvod sadrži ulja koja se mogu ekstrahirati za proizvodnju biodizela.

Plesni podiji

Kinetičke pločice postavljene na plesne podije koriste pokrete koje generiraju plesači za stvaranje električne energije koja zatim pokreće rasvjetu ili druge električne sustave unutar zgrada. Plesne podije na svojoj turneji koristi grupa Coldplay koja traži od obožavatelja da plešu kako bi proizveli energiju.

Put prema zelenoj budućnosti zahtijeva nove ideje, inovativna rješenja i kreativno razmišljanje iz svih sektora, uključujući pojedince, tvrtke i vlade. Izvori energije s ovog popisa su nesvakidašnji i nekonvencionalni, ali i najneobičnije ideje su potrebne kako bismo smanjili svoj ugljični otisak. Osim toga, predstavljaju potencijal za razvijanje novih industrija i stvaranje novih radnih mjesta.

Obnovljivi izvori energije pružaju brojne mogućnost, ali samo su mogući ako napravimo odmak od tradicionalnih fosilnih goriva. Ovi primjeri neobičnih izvora energije samo su neki od mnogobrojnih primjera koji postoje. Da bi se dovoljno istražili potrebna je kreativnost, inovativnost i suradnja između znanstvenika, poduzeća i vlada. Vjerujemo da mogu pomoći da postignemo cilj čišćeg okoliša i osiguramo zeleniju budućnost.

PHOTOS BY: Unsplash, www.energy-floors.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.