nathan-dumlao-BWWI0A_erTo-unsplash

Zeleni čaj sjajan je u borbi protiv brojnih bolesti, no može li se pretjerati s njim?

GREEN_300_listici_sredina

Mnogima zamjena za kavu

Brojni su pozitivni učinci redovite konzumacije zelenog čaja, no stručnjaci ipak upozoravaju: moguće je pretjerati i izazvati kontraefekt i tako naštetiti svom zdravlju.

Često se koristi kao zamjena za jutarnju kavu budući da povećava osjećaj budnosti organizma, a dobar je i za poboljšavanje koncentracije i spuštanje krvnog tlaka, smatraju stručnjaci. Nekada su u Aziji zeleni čaj pili isključivo carevi, budući da sadrži polifenole, moćne antioksidanse.

Danas ga mnogi koriste i za mršavljenje i detoksikaciju organizma, a vjeruje se da pomaže u smanjenju upala i sprječavanju oštećenja stanica jer sadrži spomenute polifenole i druge antioksidativne spojeve.

Zeleni čaj proizvodi se iz iste biljke kao i crni, iako zbog specifičnih klimatskih uvjeta pojedinih krajeva u kojima raste čajna biljka, postoje i njezini različiti varijeteti. Ovalni listovi tog zimzelenog tropskog grma su zašiljeni, kožasti i sjajni, bez mirisa, po rubovima nazubljeni, piše aromaterapeutkinja Jasminka Papić.

Koliko čaja je previše čaja? 

Ako se redovito koristi, zeleni čaj može pomoći u borbi s kardiovaskularnim bolestima. Utječe na smanjenje vjerojatnosti infarkta i moždanog udara, a novija istraživanja pokazuju da se zeleni čaj može koristiti i za ublažavanje napetosti i ublažavanje simptoma PMS-a kod žena. Uz to, sadrži i druge spojeve koji smanjuju rizik od demencije.

Ipak, pozitivni učinci postižu se samo ako se zeleni čaj konzumira umjerno. Drugim riječima, uobičajena dnevna količina zelenog čaja koju piju Japanci je oko tri šalice (24-320 mg polifenola). Prekoračenje tih količina moglo bi izazvati negativne učinke i nadražiti želudac zbog pretjerane količine kofeina.

U slučaju da bolujete od navedenih bolesti ili postoji rizik zbog kojeg biste mogli oboljeti, savjetujemo konzultacije s liječnikom prije korištenja prirodnih pripravaka.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.