nove vrste naslovna

Zbog zatopljenja mora, uočene nove vrste na Jadranu: Stručnjaci upozoravaju da bi neke mogle postati invazivne

GREEN_300_listici_sredina

Globalno zatopljenje

Neke vrste, koje inače obitavaju u suptropskim morima, unatrag dvije godine prvi su put viđene u Jadranu. Kako nemaju prirodnih neprijatelja, mogle bi narušiti ravnotežu mediteranskog ekosustava.

Unatrag nekoliko godina primijećen je porast temperatura Sredozemnog mora, a time i Jadrana, što je uzrokovalo i promjenu ekosustava. Neke životinjske vrste, koje su svojstvenije za toplija mora, tijekom 2022. i 2023. godine zabillježene su prvi put u Jadranskome moru, a jedna od njih je i riba vjeverica koja je primijećena kod Trsta u Italiji.

Ova riba obično se nalazi na dubinama do do 180 metara, a rasprostranjena u morima Zapadnog Atlantika, od SAD-a i Bermude do Brazila, uključujući Meksički zaljev, kao i duž obala Indije i Kariba. Riba vjeverica može narasti do impresivnih 61 centimetar, a krakteriziraju je dvije duge bodlje na glavi.

nove vrste ribe u Jadranu

Riba gonič iglica druga je nova vrsta ribe koja je prvi put viđena u Jadranu, a može narasti do 150 centimetara i postići težinu od 6,4 kilograma. Ova se riba može naći diljem svijeta, a u Jadranu je prvi primjerak ove vrste ulovljen 16. lipnja 2022. godine na pješčanom dnu kod Grada u Tršćanskom zaljevu.

Dr. sc. Neven Iveša, dipl. ing. biologije sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, za N1 je komentirao kako osim globalnog zatopljenja i rasta temperature mora, ispuštanje balastnih voda smatra se glavnim uzrokom unosa novih vrsta u Jadransko more.

“Posljednjih godina diljem planete bilježe se i prirodne migracije tropskih i suptropskih vrsta prema sjevernim dijelovima hemisfere čemu pridonosi globalno zatopljenje odnosno povećanje prosječne temperature mora”, rekao je Neven Iveša.

No neke vrste bi u našem moru mogle postati invazivne jer nemaju prirodnih neprijatelja, a prema riječima mag. biologije Zrinka Jakl, jedna od takvih je i riba paun ili vjetrenjača.

“Riječ je o predatoru koji se brzo razmonožava, a hrani svim vrstama riba u priobalju i to pogotovo manjim ribama. Ima otrov u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, ali rijetko može izazvati ozbiljnije posljedice. Ovom vrstom se hrane jedino veći predatori poput morski pasa, raža i kirnji, međutim ove vrste su u Jadranu prelovljene i na rubu izumiranja”, rekla je Zrinka Jakl za N1.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.