temperatura
temperatura

Temperature mora na Jadranu se bliže rekordima, šanse su velike da će oni i biti oboreni

GREEN_300_listici_sredina

Bližimo se rekordima

Temperatura mora u Dalmaciji sustavno se mjeri, bilježi i prati već više od 30 godina.

Temperature mora idu prema rekordima, vidi se na portalu temperature-mora.hr.

Rekordna temperatura mora mora zabilježena je 30. srpnja 2015. godine na Mljetu u Malom jezeru, a iznosila je impresivnih 31.1°C. Trenutno je na istome mjestu temperatura 29.3°C, a treba uzeti u obzir da nas i u narednom periodu čekaju velike temperature.

image

Najbliže rekordima za sada su Krk i Pula.

image

Što se tiče pitanja hoćemo li ovo ljeto doživjeti najviše ikad zabilježene temperature mora u Hrvatskoj, stručnjaci s portala temperatura-mora.hr napominju da će to ovisiti o mnogim faktorima. Prema njihovim prognozama, vjerojatno ćemo zabilježiti nekoliko lokalnih rekorda temperature mora duž Jadranske obale ove sezone, ali za najvišu temperaturu mora ikada zabilježenu u Hrvatskoj, možda će biti potrebno još nekoliko godina čekanja.

Inače, temperatura mora u Dalmaciji sustavno se mjeri, bilježi i prati već više od 30 godina.

“Temperatura mora u Dalmaciji znanstveno je zanimljiva za proučavanje i obiluje mnogim posebnostima koje utječu na kulturu, način života, prehrambene navike i način života ljudi u Dalmaciji. Južni Jadran je veoma topao, a zimi čak i drastično topliji nego temperatura mora u Istri i temperatura mora na Kvarneru. Karakteristika temperature mora u Dalmaciji uključuju brzo i mjestimično naglo zagrijavanje mora počevši od travnja, stabilnu temperaturu mora tijekom ljeta i postepeno hlađenje od listopada”, kažu s portala.

PHOTOS BY: Pexels, temperatura-mora.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.