Fantastične vijesti iz Jadrana: Rađaju se nove periske!

GREEN_300_listici_sredina

Opažanja građana bila su iznimno važna

U moru negativnih vijesti koje se vezuju uz klimatske promjene i globalno zatopljenje, donosimo sjajne novosti iz Jadrana.

Cijela je Hrvatska oduševljena pojavom sredozemne medvjedice u Jadranu. Međutim, još jedna takva pozitivna vijest stiže sa Sjevernog Jadrana.  Ondje su pronađene male periske, što budi nadu u njihov opstanak. Sjajne su to vijesti, budući da je prije nekoliko godina došlo do pomora ove endemske vrste kojoj prijeti izumiranje.

“Ove godine smo uhvatili 15 malih periski. To daje nadu da nisu sve periske uginule i da će se u budućnosti obnoviti njihova populacija. Problem je kad imate mali broj jedinki u moru, onda ih predatori pojedu, ako ih ima više onda je manja vjerojatnost da će ih predatori sve pojest“, rekao nam je Sandro Dujmović iz Nacionalnog parka Brijuni, gdje su pronađene periske.

Periske

Diljem Jadrana postavljeni su kolektori za mlađ periske, nalaze se na različitim dubinama, a nakon nekog vremena vade se na površinu.  Kolektori za prihvat mlađi periske postavljeni su na različitim lokacijama diljem Jadrana pa i u moru Nacionalnog parka Brijuni.

Smješteni su na različitim dubinama, a nakon pet mjeseci plutanja i skupljanja izvlače se na površinu. Kako nam je rekao Dujmović, zaprimili su i mnogobrojne prijave građana. “Treba čestitati građanima jer su se angažirali. To pokazuje da im je stalo, a odaziv je toliki da smo ugodno iznenađeni. Kod nas je očito taj pokret građanske znanosti u pogledu periski uzeo maha. Sretan sam“, rekao je.

Dodao je da je u Jadranskom moru trenutno 15-20 živih odraslih periski, a neke od njih nalaze se u kavezima kako bi se zaštitile. Problem stvara i porast temperature mora. To povećava dolazak novih vrsta u naše more.

“Još uvijek ne znamo može li se periska prilagoditi promjenama koje slijede. Ljudi se još uvijek kupaju u moru, to nije uobičajeno ni za morske organizme. Naprotiv, to im je problem i mnogi se neće moći prilagoditi i svjedočit ćemo promjeni gdje će doći do novih vrsta“, objasnio je.

Slično oduševljenje izazvala je i pojava spomenute sredozemne medvjedice. Najugroženiji je to sisavac na cijelom svijetu, trenutno je manje od 700 jedinki. Ovaj je životinja omiljena zbog svoje dobroćudne naravne, a baš iz tog razloga narod ju je prozvao “morskim čovikom“.

Iznimno je važna za hranidbeni lanac, objasnio nam je Ante Kodžoman, stručni suradnik za zaštitu prirode u udruzi Biom i koordinator međunarodnog projekta Eastern Adriatic Monk Seal za stvaranje preduvjeta za uspješan povratak sredozemne medvjedice na područje istočnog Jadrana.

Kodžoman je istaknuo da se ne može pretpostaviti hoće li se i koliko sredozemne medvjedice zadržati kod nas, budući da se radi o životinjama koje su odlični plivači koji prevaljuju velike udaljenosti u kratkom roku. “Je li ovo zadnje opažanje kod Dubrovnika bilo samo posjeta ili potraga za novim domom na području gdje je nekada živjela – doznat ćemo u budućnosti“, rekao je.

PHOTOS BY: Zoran Marinović, NP Brijuni, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.