koralj
koralj

Znanstvenici su zbog pretoplog mora počeli vaditi koralje iz oceana kako bi ih zaštitili

GREEN_300_listici_sredina

Novosti s Floride

Koralji na Floridi postaju bijeli, što je znak teškog stresa. Oni zapravo izbacuju alge koje žive u simbiozi s njima te im pružaju hranjive tvari i boju.

Prezagrijana morska voda oko Floride postala je toliko opasna za treći najveći koraljni greben na svijetu da znanstvenici sada uzorkuju koraljekako bi ih smjestili u hladnije spremnike na kopnu.

Temperature mora kod Floride ovog su mjeseca dosegnule iznimno visoke razine, što predstavlja ozbiljnu prijetnju koraljnom grebenu.

“Vruća voda nije dobra za nijedan morski organizam, bilo da se radi o koralju, ribi ili jastogu. Dakle, suočavamo se s rizikom masovnog pomora riba, morskih kornjača i sličnih bića”, rekao je Alex Neufeld, koordinator projekata u Zakladi za obnovu koralja, prenosi AFP.

Nestaju alge zadužene za boju

Temperature površinske vode ovog su mjeseca prešle 32.2 stupnja Celzijusa, danas su u Manatee Bayu dosegle rekordnih 28 Celzijusa. Koralji obično mogu preživjeti temperature mora između 21 do 28.8 °C.

“Ovo je najgore što sam vidio”, rekao je Neufeld o ekstremnim prirodnim pojavama.

Neufeldova neprofitna skupina u suradnji s drugim lokalnim organizacijama prikuplja uzorke mladih koralja “i prebacuje ih u objekte na kopnu gdje se mogu kontrolirati parametri vode te tako zaštititi ovi organizmi”.

Koralji na Floridi postaju bijeli, što je znak teškog stresa. Oni zapravo izbacuju alge koje žive u simbiozi s njima te im pružaju hranjive tvari i boju.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.