florian-wehde-WBGjg0DsO_g-unsplash

Zbog toplinskih udara ovaj europski grad bojat će krovove u bijelo: ‘Vrućine su nepodnošljive’

GREEN_300_listici_sredina

Ideja znanstvenika

Provedeno istraživanje pokazuje da već postojeći građevinski materijali u Barceloni zadržavaju dnevno sunčevo zračenje, pridonoseći akumulaciji topline u cijelom gradu.

Znanstvenici tvrde da imaju izvrsnu ideju za borbu protiv efekata toplinskih otoka u Barceloni. Riječ je o područjima u gradovima koja su, uslijed visokih temperatura, znatno toplija od okolnih područja.

Stoga su znanstvenici došli na ideju da bi mogli preurediti krovove katalonske prijestolnice.

Barcelona, bojanje krovova

Kako bi se smanjio razorni utjecaj toplinskih valova, predlažu bojanje krovova u bijelo.

Dramatičan prijedlog 

Kako prenosi Euronews, efekt gradskog toplinskog otoka, koji se sve češće javlja, povećao je temperature do osam Celzijevih stupnjeva u ovom španjolskom gradu.

I dok klimatska kriza napreduje, znanstvenici s Autonomnog sveučilišta u Barceloni (UAB) predstavili su dramatičan prijedlog koji bi mogao zauvijek promijeniti lice grada.

Prema posljednjim podacima, Europa se zagrijava brže od globalnog prosjeka, s porastom godišnjih temperatura između 1,7 i 1,9 stupnjeva Celzijevih u urbanim područjima. Barcelona nije iznimka, a 2020. bila je najtoplija godina u gradu u više od čak dva stoljeća – prosječna temperatura iznosila je 16,8 stupnjeva Celzijusa.

Kao odgovor na ovaj problem, skupina istraživača klimatskih promjena pokreće projekt bojanja gradskih krovova u bijelo – tvrdeći da bi to moglo smanjiti temperature do 4,7 stupnjeva tijekom toplinskih valova.

‘Bolje od povećanja zelenih površina’

“Gradovi s urbanim toplinskim otocima mogli bi svoje krovove pobojati u bijelo”, kaže Sergi Ventura, meteorolog iz UAB-a.

Naime, provedeno istraživanje pokazuje da već postojeći građevinski materijali u Barceloni zadržavaju dnevno sunčevo zračenje, pridonoseći akumulaciji topline u cijelom gradu.

Umjesto toga, “hladni krovovi” mogu se stvoriti bojanjem gornjih površina u bijelo. To bi povećalo postotak sunčeve svjetlosti koju reflektira površina, a da je zgrada ne apsorbira.

“Surađujemo s javnim subjektima. Oni su za farbanje krovova u bijelo, ali zasad se ništa ne poduzima. To je ‘jeftina’ strategija, ne košta puno, a prema našim predviđanjima, u gradu poput Barcelone to bi funkcioniralo čak i bolje od povećanja zelenih površina“, objasnio je Ventura.

 

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.