8_museu_del_disseny_sala_gran-e1656942660518

Klimatska skloništa postala su stvarnost. Barcelona ih ovog ljeta ima čak 200 za bijeg od vrućina

GREEN_300_listici_sredina

Na deset minuta hoda po jedno

Visoke temperature već su poharale Barcelonu i najavile 'pakleno' ljeto koje nam slijedi. Stoga je u glavnom gradu Katalonije na svakih 10 minuta hoda gotovo cijelom stanovništvu Barcelone osigurano po jedno klimatsko sklonište i tako njih 200 po gradu. Riječ je o rekonstruiranim gradskim prostorima koji su postali skloništa od ekstremnih vrućina i svima su dostupni sve do sredine rujna.

Da vam je netko prije nekoliko godina rekao kako će na europsko tlo doći potreba za gradnjom klimatskih skloništa, odnosno skloništa tijekom vrućina, vjerojatno mnogi od nas bi pomislili kako se radi o scenariju za neki film iz budućnosti, no scenarij je i više nego stvaran i događa se. Naime, katalonske vlasti diljem Barcelone postavili su skloništa od vrućina kako bi se tamošnji građani mogli skloniti tijekom dana ukoliko nisu u blizini svog doma ili pak i kod kuće nemaju mogućnost rashlađivanja.

Klimatska skloništa

200 aktivnih klimatiziranih prostora u gradu

Broj skloništa se s početnih 70 popeo se na njih čak dvjestotinjak, a tijekom ovih paklenih mjeseci u tu su se svrhu prenamijenili mnogobrojni muzeji, knjižnice, parkovi te 11 obrazovnih ustanova koje su tijekom školskih praznika rekonstruirane pa se u njihovim dvorištima sada nalaze fontane za hlađenje, vrtovi i zeleni zidovi.

Škole su dobile i tende, zaštitu od sunca i nove krovove za bolju ventilaciju. Razlog povećanja broja takvih skloništa je da 90 posto stanovnika Barcelone ima po jedno klimatsko sklonište udaljeno 10 minuta pješke.

Zdravstvena i edukativna korist

Zahvaljujući fondu Europske unije u vrijednosti od 4 miliona eura i sredstvima grada u iznosu od jedan milijun eura, Barcelona je također zasadila 74 novih stabala i oko tisuću kvadratnih metara trotoara pretvorila u zelene površine. Skloništa od toplinskih valova otvorena su od 15. lipnja i bit će dostupna građanima sve do 15. rujna kada predviđaju kako bi se visoke temperature mogle relativno stabilizirati.

Pored ogromne praktične vrijednosti, klimatska skloništa također imaju i edukativnu funkciju. Naime, grad kroz ovaj projekt nastoji podignuti svijest ljudi o klimatskim promjenama. Prema rezultatima istraživanja iz 2020. godine, skoro 9 od 10 ispitanika iz Španjolske smatra ovaj fenomen veoma ozbiljnim problemom, a klimatska skloništa dodatno naglašavaju izazove koji nastaju zbog promjene klime i globalnog zatopljenja.

PHOTOS BY: ajuntament.barcelona.cat / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.