Barcelona nudi besplatan javni prijevoz onima koji odbace korištenje auta

GREEN_300_listici_sredina

Biste li vi pristali na to?

Nakon pojave koronavirusa, gradovi diljem svijeta tijekom lockdowna bilježili su sve manji broj automobila na fosilna goriva na svojim cestama, a mnogi planiraju nastaviti taj trend. Barcelona je jedna od njih...

Neki su gradovi privremeno pretvorili prazne ulice u zone samo za pješačenje i vožnju bicikla kako bi se omogućilo socijalno distanciranje, dok je primjerice Milano najavio da će nakon lockdowna transformirati 35 km ulica u biciklističke zone (što je u zadnjih godinu dana i postignuto). Ovim potezom je grad smanjio korištenje automobila i povećao broj ljudi koji sada biciklom idu na posao. Barcelona je ovom problemu zakrčenošću automobilima i zagađenju koje oni stvaraju, doskočila na malo drugačiji način. Ako živite u gradskom području i odlučite se riješiti svog starog automobila, u Barceloni će vam dati godišnju kartu za javni prijevoz koja vrijedi tri godine.

Troškovi pružanja besplatnog prijevoza za grad neće biti prevelik trošak jer je ipak veliki postotak troškova koji idu u vođenje gradske mreže javnog prijevoza, zapravo fiksni troškovi. Vlakovi i autobusi već su kupljeni. Rute već prometuju, a iz ovakve odluke proizlaze i mnoge razne beneficije u obliku uštede javnog proračuna koji se mogu postići s manjim brojem automobila na cestama, manje trošenja cesta, manje emisija u zraku, zdravijeg i aktivnijeg stanovništva i razne druge pozitivne promjene.

Osim što grad dobiva puno od ovakvog poteza, dobivaju i stanovnici. Možda se nekom ne čini puno kada se obavi računica uštede od prijevoza u tri godine, ali treba imati na umu da se to ne odnosi samo na izravne troškove prometa. Treba uzeti u obzir i mentalnu slobodnu koju dobivate ne razmišljanjem o svojim prijevoznim troškovima, o održavanju auta (tehnički pregled, registracija, osiguranje, popravci, zamjene guma, čišćenje, benzin i slično). Zamislite da ste kompletno oslobođeni od razmišljanja o plaćanju prijevoza na tri godine i kako bi to bila jedna zaista velika briga manje, pogotovo u velikom gradu poput Barcelone. Ova kartica za prijevoz T-verde je osobna i neprenosiva (s imenom i brojem) i mora se potvrditi na svakom putovanju. Ona omogućuje neograničeno i besplatno korištenje usluga javnog prijevoza u zonama od 1 do 6 gradskog područja Barcelone u trajanju od tri godine. Kartica se automatski obnavlja godišnje bez dodatnih troškova za korisnika i šalje se na njihovu kućnu adresu.

Ove godine smo primijetili sve više sličnih inicijativa za smanjivanje kako automobila tako i zagađenja u gradovima diljem svijeta. Ranije ove godine su Francuska i Finska nudile poticaje vozačima da zamijene svoje stare automobile za e-bicikl. U Finskoj inicijativa omogućuje korisnicima da odaberu između tranzitnih propusnica, poticaja za noviji automobil ili e-bicikla. Ovakve vijesti daju nadu da za generalno smanjenje zagađenja koje stvaraju automobili. Iako kod nas država daje poticaje za kupnju električnih vozila, oni su i dalje izuzetno skupi. S obzirom na to da su javni proračuni ograničeni, trebali bismo nastojati maksimizirati sva sredstva potrošena na ove sheme kako bismo postigli najveće moguće smanjenje emisija. Razna istraživanja na ovu temu su otkrila da su inicijative koje promiču bicikle i e-bicikle dvostruko isplativije od onih koje promiču električne automobile. U svakom slučaju, nadamo se da ćemo vidjeti sve više ovakvih projekata, a možda napokon i sve više biciklističkih zona i staza i u Zagrebu.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.