Zavirili smo u čarobni laboratorij obitelji iz Dubrave koji izrađuju biljne terarije i panele

GREEN_300_listici_sredina

Veliki hit

Biljke svaki prostor čine boljim mjestom za život. Usrećuju nas, uljepšavaju svaki kutak doma, ali i čine nas odgovornijim ljudima. To vrlo dobro zna i Ivana Budak koja sa svojom obitelji stoji iza brenda "Budigreen" iz kojeg su nastali predivni biljni terariji, ali i zeleni paneli koji se sve češće koriste u uređenju interijera.

Kad se spoji entuzijazam, ljubav prema zelenilu i kreativnost, onda bez sumnje može nastati kvalitetan brend. U ovom slučaju, cijela je obitelj Budak uključena u posao brenda “Budigreen” pa je tako prizemni dio kuće u zagrebačkoj Dubravi postao prava zelena manufaktura biljnih terarija “Čudesna šuma” i ekoloških zelenih panela koji su posljednjih mjeseci postali veliki hit pri uređenju interijera.

Za sve je “kriv” jedan terarij

Na ulazu u njihovu “tvornicu zelenih čarolija” dočekuje nas Ivana koja je baš dovršila izradu jednog zelenog panela. Odlazi, kaže, u Dalmaciju. Prostorija u koju ulazimo oduševljava nas na prvu.

Pravi mali laboratorij u kojem glavnu riječ vode biljke, i naravno, vlasnica brenda kojoj laboratorij nije nimalo stran pojam. “Priroda, biologija i kemija, pincete, staklo i mikro svijet nisu mi strani s obzirom na to da sam zdravstveni djelatnik koji dugi niz godina radi u laboratoriju te je prvi napravljeni terarij bio moj osobni eksperiment koji je, eto, uspio i mogu reći da sam se “zarazila“, odnosno doživjela sam osobnu pandemiju zelenila na svim područjima mene same”, ističe nam.

čarobni laboratorij

Jedan terarij kojeg je dobila na poklon i jedan kojeg je iz znatiželje sama napravila bili su dovoljni da krene istraživanje, proučavanje i educiranje, koje je danas dovelo do pravog malog obiteljskog biznisa.

“S obzirom na to da sam perfekcionist htjela sam naučiti što više kako bi izradu usavršila do najsitnijih detalja. Mogu samo reći da to učenje traje i danas”, prepričava nam Ivana u čijoj se radioni prije svega poštuju načela čistoće i dezinfekcije kako bi u procesu izrade terarija u konačnici dobili samo zdrave primjerke terarija.

Izazovni počeci

Najveći izazov u počecima bilo je, otkriva nam Ivana, potraga za materijalima za izradu jer u Hrvatskoj nažalost nisu nalazili skoro ništa od materijala za izradu što im je trebalo. U tom trenutku uskače i suprug Krešimir koji otprije izrađuje namještaj i bavi se dizajnom interijera, pa zajedničkim snagama spajaju ideje i smišljaju rješenja.

“Postajemo jedna prava mala obitelj koja zajednički dijeli strast o zelenim biljkama, a naše sjedište i radiona jedna mala oaza gdje vlada odlična atmosfera i gdje su svi dobrodošli.

“Budigreen” brzo i sigurno postaje, nakon naše djece, zanimacija i okupacija broj jedan u našim životima, obiteljski posao koji u konačnici nije nimalo lagan i jednostavan, kojeg radimo temeljito i s istim žarom i entuzijazmom kao i na samom početku jer u konačnici, našim klijentima želimo ponuditi samo izvrsne proizvode”, kaže.

Zeleni paneli novi hit pri uređenju interijera

Uz biljne terarije koji su kroz nekoliko godina postali veliki hit u brojnim kućanstvima, područje njihovog kreiranje postaju i zeleni paneli, slike i segmenti od stabiliziranog bilja i mahovine. Održivi ili ekološki dizajn uređenja odnosi se na pristup dizajnu koji ima za cilj smanjiti negativan utjecaj na okoliš i promicati održivost u unutarnjem uređenju prostora, a zeleni paneli svakako su segment toga.

Biljke i mahovina procesom postaju samoodrživi bez potrebe za zalijevanjem, ali i brige oko njihovog propadanja. “Sve ovisi o željama klijenata. Za standardnu ponudu nam ne treba puno vremena jer njih gotovo uvijek imamo raspoloživo na stanju, a za one panele po mjeri potrebno je neko vrijeme izrade”, opisuje nam Ivana te dodaje kako se njihova izrada odvija u nekoliko faza; izrada drvenog okvira ili kalupa, priprema podloge i samog bilja, ljepljenje i dizajniranje panela te sušenje.

 

PHOTOS BY: Jura Iljaš, Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.