Posjetili smo Humana Novu u Čakovcu: Za njih ne postoje ‘stare krpe’, baš svaki dio dotrajale odjeće dobit će novu svrhu

GREEN_300_listici_sredina

Održiva moda

Zadruga Humana Nova počela je sa svojim radom 2010. godine, a predstavlja primjer održivog poslovanja u svakome smislu. Ovi zadrugari, osim što su socijalno osviješteni, recikliranjem tekstila utječu na smanjenje ugljičnog otiska u okolišu.

Tkogod je čistio ormare i odlučio se riješiti viška odjeće ili one koja je stara i dotrajala, a nije pobornik bacanja u kontejnere s komunalnim otpadom, naišao je na problem. Tekstilni otpad jedino može odložiti u reciklažnom dvorištu, a tamo se stara odjeća gomila i čeka da se ragradi.

No socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca krenula je putem održivosti i pronašla ekološko rješenje zbrinjavanja tekstilnog otpada, zapravo, u rukama zadrugara tekstil koji kod njih donesete reciklira se i regenerira pa iz njihovih prostorija izlazi u svijet osvježen, redizajniran, obnovljen i spreman za novu upotrebu.

Baš iz toga razloga, odlučili smo posjetiti zadrugu Humana Nova, donijeti svoju vreću stare odjeće i pogledati cijeli proces “od staroga i dotrajaloga u novo” te se svojim očima uvjeriti kako jedno poduzeće može funkcionirati ekološki i društveno korisno.

Zadrugari zatvaraju cijeli krug održivosti

Svoju smo veliku crnu vreću donijeli u dvorište Humana Nove, a Mirela Pintarić, marketing menadžerica Zadruge, dočekala nas je i pokazala nam faze regeneriranja stare odjeće.

odlagalište

“Zadruga Humana Nova nastala je 2010. iz projekta koji je imao za cilj riješiti neka ekološka i društvena pitanja, a tada smo nabavili nešto opreme, imali smo početne uloge zadrugara, tako smo počeli. Kod nas od 46 zaposlenih osoba, njih 26 su osobe s invaliditetom, a 13 zaposlenika pripada marginiziranim skupinama na tržištu rada. U Međimurju to su pripadnici romske manjine, osobe s invaliditetom, osobe pred mirovinu i one niskoga obrazovanja”, objašnjava nam Mirela dok prolazimo kroz radni prostor Humane Nove.

secondd hand

Naša vreća sa starom odjećom, dok smo tako razgovarali, prelazila je od ruku do ruku zaposlenika. Prvo smo došli na punkt gdje se donesena odjeća sortira: odvajaju se komadi koji su neoštećeni i nosivi, za Humanin second hand shop, koji se nalazi u sklopu Zadruge. Nina, koja je zadužena za prodaju i održavanje second handa, sortira odjeću za prodaju, odvaja komade od čistog pamuka i materijale koji idu na daljnju reciklažu.

U second hand, kaže Nina, ljudi često dolaze i pronalaze odjeću koju ne možete naći u trgovinama, a cijena je 6 eura po kilogramu. “Odjeća se stavlja u vreće i važe”, kaže Vesna.

rezanje pamuka

Pamuk koji je odvojen u fazi sortiranja potom odlazi na rezanje. “Pamuk je kvalitetan materijal, ima iznmnu moć upijanja pa od njega izrađujemo pamučne krpe, koje se koriste u metalnoj industriji za upijanje”, objašnjava nam Mirela.

Kreativci na djelu

U kreativnom dijelu zadruge, od starih iskoristivih materijala, osmišljava se nova odjeća, ali Zadruga često dobiva i materijale u balama, koji su nekome bili višak. U krojačnici i šivaonici djelatnice stvaraju prava mala čuda i od novih, isključivo eko certificiranih materijala, a prodaju ih raznim firmama s kojima imaju poslovnu suradnju.

šivanje

U ovim radionicama nastaju kute za tete iz vrtića, pernice, torbe, ruksaci… Iz Zadruge su posebno ponosni kada uspiju od dotrajalih, iskorištenih komada odjeće napraviti novu kreaciju. Takav je primjer i suradnja s Ikeom, tijekom koje su od starih radnih odjela napravili trendi ruksake.

rezanje filca

No, naravno, postoji i onaj tekstilni otpad koji se ne može krojiti jer je toliko istrošen da bi ga svatko drugi bacio u smeće. Humana Nova već nekoliko godina ima suradnju s tvrtkom Regeneracija Non-Wovens, koja od njih preuzima takvu sirovinu i izrađuje filc. Taj filc potom se vraća zadrugarima u balama, a oni ga režu i pakiraju kao novi proizvod, koji se koristi na razne načine, kao zaštitna podloga za kućne ljubimce, kod zaštite podova tijekom soboslikarskih radova, ali i u vrtlarstvu. Doista, ovdje se ništa ne baca.

Vreća, koju smo donijeli, ispraznila se već na prvome punktu – stara jakna je otišla u second hand, pidžame u dio s pamukom, a i neke naše stvari završit će u filcu.

Postoje odlagališta i u Zagrebu

Humana Nova ima svoja mjesta za odlaganje tekstila u Čakovcu, ali zbog suradnje s Ikeom i Spanom, sakupljaju tekstil i na zagrebačkom području. Zagrepčani ondje mogu odložiti stari tekstil i biti sigurni da će završiti u dobrim i vrijednim rukama koje će mu udahnuti novi život.

spremišta za tekstilni otpad

U Ikei možete pronaći čak četiri spremnika za tekstilni otpad, a jedan možete pronaći i u dvorištu firme Span.

Dobitnici nagrade SME EnterPRIZE 2023.

I nikako ne smijemo zaboraviti  da je Zadruga Humana Nova dobitnik brojnih nagrada za održivost i društveni angažman. S  ponosom ističu ovu posljednju, SME EnterPRIZE, koju im je dodijelio Generali na polju održivosti zbog uspješne integracije osoba s invaliditetom u poslovanje, ali i zbog proizvodnih procesa u kojima pronalaze rješenja za ponovnu upotrebu i recikliranje tekstila na održiv način, smanjujući tako negativan ugljični otisak i utjecaj na okoliš.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.