IMG_8691

Humana Nova održala sjajnu modnu reviju: Pogledajte kako odbačena odjeća može biti u modi

GREEN_300_listici_sredina

Ilica kao modna pista

Društveno poduzeće Humana Nova koje već godinama zagovara i prakticira cirkularnu modu, ove je nedjelje na događanju Projekt Ilica: Q'ART održalo zanimljivu modnu reviju gdje su uz suradnju Tekstilo tehnološkog fakulteta napravili kolekciju i još jednom pokazali kako odbačeni odjevni komadi uz malo kreativnosti i promišljenosti mogu udahnuti novi sjaj i funkciju.

Humana Nova je brend koji već dugo “šeće ulicama” u različitim oblicima. Vodeći je hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju društveno isključenih skupina ljudi te ponovnu uporabu i reciklažu tekstilnih viškova, prepoznat i u široj regiji.

Tako je u nedjelju 18. 12. 2022. na Britanskom trgu u sklopu zimskog izdanja Projekt Ilica: Q’ ART predstavila svoju novu kolekciju te još jednom dokazala iskustvo koje ima u stvaranju novih tekstilnih predmeta od onih odbačenih.

Humana nova

Organizatori projekta pobrinuli su se za sakupljanje “napuštenih” odjevnih predmeta, a dizajnerica Maja Virgej Novak prenamijenila ih je u nove. Tako je, u organizaciji Tekstilno-tehnološkog fakulteta, predstavljena mini street kolekcija koju su nosile njihove studentice.

Recikliranje i upcycling postupci su kojima se predmeti pretvaraju u novi proizvod te se tako štede resursi i smanjuje količina otpadnog materijala i štetnih emisija, što novonastalim proizvodima daje dodanu vrijednost.

Upravo u tom tonu, Humana Nova htjela je pokazati da se od odbačenih muških košulja mogu napraviti nove ženstvene tunike, od vodootpornih zastora sašiti kabanice, a spajanjem novih materijala koji su višak u krojenju dobiti patchwork kombinacije ili kape.

Veste iz njihovog second hand shopa prekrojavanjem ili dodatnim pletenjem dobivaju novi atraktivniji izgled.

Neke od modela iz kolekcije napravili su od novih materijala koje koriste u svojoj redovnoj proizvodnji, a radi se isključivo o pamuku s eko certifikatom te eko koži u kombinacijama s recikliranim materijalima.

Ono što je predstavljeno kroz reviju, rezultat je rada koji mnogima čini dobro: onima u nepovoljnom položaju stvara radna mjesta jer Humana Nova zapošljava osobe s invaliditetom i ostale društveno isključene skupine ljudi, a pritom brine o okolišu.

Na taj način svakodnevno s margine stiže u središte zbivanja pritom stvarajući vrtlog kojemu su glavni zamašnjak tolerancija, jednakost i stvaranje prilika. Neki će modeli, nadamo se, uskoro osvanuti i na webshopu ovog društvenog poduzeća.

PHOTOS BY: Goran Čižmešija / Style Seconds / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.