kerstin-wrba-zeInZepl_Hw-unsplash

Niskokalorična, a nutritivno bogata: Pet jednostavnih jela od bundeve, i za zdravlje i za ljepotu kože

GREEN_300_listici_sredina

Jedna namirnica, puno mogućnosti

Predstavljamo vam kraljicu jeseni - bundevu, ali i pet jednostavnih jela koja možete pripremiti u jednome mahu. Kao predjelo juhu, kao prilog glavnom jelu možete birati između pirea ili pečene bundeve ili njoka, a za desert dolaze ukusni muffini.

Bundeva ili tikva ili buča, kako je već volite nazvati, jesenski je plod u kojem možete uživati na bezbroj načina i bezboroj okusa. Možete je pripremati kao slano, slatko ili vrlo pikantno jelo, a recepti prema kojima je pripremate, mogu biti oni najjednostavniji, ali i oni koji zahtijevaju malo “jače” kulinarske vještine.

bundeva recepti

Sve njezine nutritivne vrijednosti

Bundeva je bogat izvor beta karotena, zbog čega je i krasi tako divna i intenzivna narančasta boja. Beta karoten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, dobro utječe na vid i kožu. On je također snažan antioksidans, a tijelo ga pretvara u vitamin A. Pun pogodak! Osim ovog važnog nutrijenta, bundeva je jedna od namirnica s najvećim udjelom kalija, a hrana bogata kalijem sprječava srčane i krvožilne bolesti. U bundevi se nalazi i vitamin C, koji je jedan od najjačih antioksidansa koje naš organizam treba, pa ako želite poraditi na imunitetu, ovu jesen maksimalno iskoristite bundevu.

Ako za svoje obroke želite odabrati namirnice koje će vas zasititi i dati vam energiju, a pritom pazite na unos kalorija – opet je bundeva idealna. Jer, oko 100 grama pirea od bundeve ima samo 40 kalorija!

Postoji nekoliko vrsta bundeva, hokaido, butternut, ibiza, prinčeva bundeva, a koju god odaberete, nećete pogriješiti. Baš zbog svih navedenih benefita, koje bundeva ima na naše zdravlje, donosimo vam pet jednostavnih i vrlo ukusnih jela od ove kraljice jeseni.

Samo pečena u pećnici

Najjjednostavniji način da okusite bundevu i uživate u njoj jest da je s korom narežete na komade, poslažete ih na pleh po papiru za pečenje, začinite peršinom, vlascem, soli, biberom i češnjakom te stavite da se peče u pećnici na 200 stupnjeva do sat vremena. Bundeva je gotova kada joj je meso mekano, a osjetit ćete i po njezinu mirisu, koji će se širiti cijelom kuhinjom.

pečena bundeva

Kao pire, s krumpirom

Sljedeće jelo je jednako tako jednostavno. Nakon što ste ispekli bundevu, ako ste je pekli u polovicama, maknite sve koštice, i odvojite meso od kore. Meso usitnite vilicom. U posebnome loncu skuhajte 3 do 4 krumpira. Kad je krumpir kuhan, dodajte ga pireu od bundeve. Idealan omjer je 1,5 šalica (2dcl) pirea od bundeve i tri kuhana srednje velika krumpira.

Sve dobro usitnite i dodajte začine po želji. Možete zamastiti bučinim ili maslinovim uljem, a mlijeko vam uopće nije potrebno.

Izvrsni i jednostavni njoki bez jaja

Možete pripremiti i lagane njoke, bez jaja, a evo što vam je potrebno.

Sastojci

  • 1 i pol šalica pirea od muškatne ili hokaido tikve
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 100 g grisa

Dakle, pečenu bundevu (koju pečete kao u prvome receptu) izvadite iz pećnice i odstranite sjemenke. Meso bundeve vilicom zgnječite u pire pa dodajte brašno, gris i začinite (sol, biber, prema želji). Umijesite tijesto u koje, ako je premekano, možete dodati još malo brašna.

njoki od bundeve bez jaja

Pobrašnite podlogu na kojoj radite da se tijesto ne bi lijepilo pa ga podjelite na četiri jednaka dijela. Od svakog dijela oblikujte valjak, promjera za koji želite da bude veličina njoka. Potom valjak izrežite u manje “valjčiće”, ovisi koliku dužinu njoka želite. U većem loncu zakuhajte veću količinu vode i posolite. U proključalu vodu ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu. Procijedite. U drugome loncu zagrijte ulje, dodajte krušne mrvice. Kada krušne mrvice malo požute, unutra ubacite njoke promiješajte.

Savršena krem-juha od bundeve

Ogulite bundevu, odvojite koštice i narežite je na manje komade. U loncu zagrijte ulje, pa popržite glavicu crvenoga luka, koji ste prethodno prereali napola. Dodajte komade bundeve i jedan veći krumpir narezan na komade. Odmah posolite, dodajte 2 režnja češnjaka, biber i malo đumbira u prahu. Kada luk požuti, dolijte vode, tako da prekrijete sve namirnice i kuhajte 40-ak minuta. Potom sve ručnim blenderom ispasirajte i, ako je potrebno, dodatno začinite. Ako konzumirate mlijeko, možete dodati 0,5 dcl mlijeka, a ako ste vegan, ne morate – juha je preukusna bez ikakvih dodataka.

juha od bundeve

Muffini koji osvajaju nepce

I, naravno, ne može se bez deserta, evo zdrave varijante muffin od bundeve.

Sastojci

  • 200 g očišćene bundeve
  • 300 g pšeničnog oštrog brašna
  • 1 mala vrećica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 120 g kokosovog šećera
  • 3 jaja
  • 50 ml zobenog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 50 g grožđica
  • 50 g maslaca
  • 50 g kristal šećera

muffini od bundeve

Bundevu prepolovite i pecite u pećnici, ali bez ikakvih začina (sat vremena na 200 stupnjeva). Kad je pečena, očistite je od kore i koštica. Još toplu bundevu usitnite u električnoj sjeckalici. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom i kokosovim šećerom. U drugoj zdjeli električnom mješalicom istucite jaja, dodajte zobeno mlijeko, ulje i bundevu. Postupno umiješajte brašno i grožđice. Kalupe za muffine premažite maslacem. Napunite ih pripremljenom smjesom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.