pamuk naslovna (1)

Vraća li se vaša pamučna majica uvijek u zemlju? Jedino ovako njome možete ‘nahraniti’ vrt

GREEN_300_listici_sredina

Kako se riješiti stare odjeće

Odjeća od pamuka čini gotovo 33 posto svjetskog modnog tržišta, ali postoji jedna vrlo važna istina o njegovu utjecaju na okoliš. Organski pamuk ne zagađuje okoliš tijekom razgradnje samo ako se pohrani u određenim uvjetima.

Modna industrija je velika prijetnja okolišu, pogotovo brza moda, koja koristi nerazgradive materijale, cilja na masovnu proizvodnju i lošu kvalitetu pa tako svojim proizvodima ne samo što puni ormare potrošača nego i odlagališta otpada.

Osim što je pamuk zdravo rješenje za izradu modnih predmeta, on je i razgradiv materijal, ali nemojte biti u zabludi – za njegovu razgradnju trebaju biti zadovoljeni neki uvjeti.

Neće se dakle baš svaka bačena pamučna majica čarobno razgraditi i vratiti se Zemlji. Biorazgradivost, u suštini, znači da se materijal može prirodno razgraditi uz pomoć mikroorganizama, vraćajući se okolišu kao osnovni element, bez nanošenja štete.

Da bi se razgradio, važan je kisik

Dakle, prisutnost kisika omogućuje mikroorganizmima da relativno brzo razgrade pamuk. Zamislite pamučnu majicu zakopanu u svome vrtu. Uz dovoljno vlage, pravu temperaturu i okoliš bogat kisikom, razgradit će se, pretvarajući se u ugljični dioksid, vodu i biomasu. I ovo je idealan scenarij za naš planet.

Međutim, ako se pamuk nalazi u okruženju bez kisika, kao što je duboko zakopan na odlagalištu, podvrgava se sporome procesu te kao nusprodukt razgradnje nastaje metan, staklenički plin koji je znatno potentniji od ugljičnog dioksida. I ovo nije ekološki prihvatljiva razgradnja na koju ciljamo kad razmišljamo o održivosti.

Na razgradivost pamuka utječe nekoliko čimbenika utječe, od kojih prije svega je njegova čistoća, potom  kemijski tretmani kojima je podvrgnut i okruženje u koje se odlaže da bi se razgradio.

pamuk

Za ekološku prihvatljivost važno je da pamuk bude organski, koji je izravno dobiven iz biljke pamuka. Riječ je o sirovini koja u sebi sadrži celulozu, a koja se u pravim uvjetima, u optimalnim kompostnim uvjetima, može razgraditi između jedan i pet mjeseci.

Unatrag nekoliko desetljeća pamuk se u modnoj industriji počeo kombinirati s raznim sintetičkim vlaknima da bi se postigla bolja izdržljivost i fleksibilnost tkanine. Međutim, ovi sintetički materijali nemaju istu biorazgradivost kao prirodni materijali. Sintetička vlakna, posebno ona s poliesterskim mikrovlaknima, na odlagalištima se razgrađuju desetljećima, a neka se uopće ne mogu razgraditi.

Kako možete doista pomoći da se razgradi pamuk?

Kada odaberete organski pamuk, birate proizvod koji ne samo da ima manji štetan utjecaj tijekom uzgoja, već će se i lakše vratiti prirodi. No isti taj pamuk, da bi se razgradio, tijekom proizvodnog procesa ne bi trebao biti tretiran toksičnim kemikalijama.

Ako posjedujete svoj vrt, i radite kompost, vaša majica od organskog pamuka lako se može vratiti prirodi u obliku hrane za vaše povrće.

kompostiranje pamuka

Kompostiranje pamuka počnite tako da svoj odjevni predmet istrgate na manje komade. Potom pomiješajte komade pamuka s kompostnim materijalima poput ostataka voća i povrća. Naizmjenično složite slojeve pamuka pomiješanog s ostatkom povrća i voća i smeđim kompostnim materijalima, poput lišća, papira ili piljevine u kompostnu posudu.

Pazite da tijekom kompostiranja redovito okrećete kompost kako biste ga prozračili i ubrzali proces razgradnje. Kompost treba ostati vlažan, ali ne previše mokar, posudu postavite na toplo mjesto, što ubrzava aktivnost mikroorganizama.

Za nekoliko mjeseci, nakon što kompost postane tamniji i mrvičast, spreman je za upotrebu u vašem vrtu.

Ako kompostiranje nije opcija, pobrinite se da odlažete proizvode od pamuka na mjesta gdje ima dovoljno kisika i vlage. Odlagalište nije idealno mjesto za pamuk jer bi mogao proći kroz anaerobnu razgradnju, što dovodi do proizvodnje metana.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.