history-trash

Kratka povijest smeća: Kako je otpad rastao stoljećima i postao sve opasniji

GREEN_300_listici_sredina

Problem otkako je svijeta

Jeste li se ikad pitali kad je bačeno prvo smeće? Kako se tijekom stoljeća mijenjao sastav otpada? Znate li da izazovi oko zbrinjavanja smeća traju otkako je čovjeka? Sve ovo dovelo nas je do današnjih tona i tona smeća koje svakodnevno čovječanstvo ispušta, a pravo rješenje kako u svemu tome spasiti prirodu i dalje se ne nazire.

Otkako postoji čovjek i sve njegove potrebe za dostojno funkcioniranje, postoji i smeće. Možda se tad čovjek koji je svakodnevno odlazio u lov ne bi li sebi osigurao hranu nije zamarao time da će otpad postati jedan od glavnih problema modernog čovječanstva, ali njegovo gomilanje seže duboko u prošlost. Otkako čovjek hoda na dvije noge i ima slobodne ruke za izradu oruđa i oružja, smeće je došlo kao uzročno posljedična veza.

Naravno, otpad se kroz stoljeća mijenjao. Onaj u početku svakako je bio manje štetan od onog koji bi nastajao svakim novim izumom. No, otpad i fekalije postaju problem tek s pojavom urbanog načina života. Osim što nesnosno smrde, s pravom se smatraju odgovornima za izbijanje epidemija u davnim vremenima. Njihovo zbrinjavanje postaje logistički izazov, a prva odlagališta otpada prethode velikom dijelu moderne povijesti.

Prvi je razvijen 3000. godine prije Krista. u Knossosu na Kreti, kada su ljudi kopali duboke rupe kako bi sakrili otpad, koji bi potom prekrili zemljom. Otprilike 500. godine prije Krista, grad Atena osmislio je jedan od prvih poznatih propisa u vezi sa smećem; stanovnicima je naime, bilo zabranjeno bacati otpad na ulice. Umjesto toga, zakon je nalagao da se smeće mora prevoziti i odlagati otprilike 2 km od grada kako bi se održala njegova estetika i spriječile bolesti.

Gospodarenje otpadom i sanitacija nisu bili naširoko cijenjeni stotinama godina, održavajući određene životne standarde i u mnogim slučajevima, pomažući stvaranju ozloglašenih povijesnih trenutaka, kao što je zastrašujuća bubonska kuga. Rane metropole bile su prve koje su se bavile problemima otpada na širokoj razini, uglavnom zato što su problemi postali sve strašniji.

U 15. stoljeću Pariz je pokušao uništiti svoju prljavu reputaciju uvođenjem obveznog čišćenja ulica i zapošljavanjem tisuća skupljača otpada da odvoze smeće izravno izvan grada.

U mnogim drugim europskim gradovima bilo je uobičajeno da se stanovnici odlažu trule hrane i drugog smeća bacanjem kroz prozor, privlačeći čopore divljih pasa, divljih stvorenja i nametnika koji šire bolesti. Od ranih dana, smeće je redovito prihvaćen nusprodukt života, onaj koji se baca i zakopava, daleko od zabrinutih pogleda.

Ipak, doseći razinu na kojoj smo danas kada govorimo o zbrinjavanju otpada bio je sve samo ne jednostavan proces. No, unatoč na oko sređenijoj situaciji oko zbrinjavanja danas u odnosu na neka davna vremena, problem otpada i dalje je u žarištu i činjenica jest da od smeća ne možemo pobjeći, ali da se moraju pronaći rješenja koja će nam olakšati njegovo zbrinjavanje i smanjiti štetu prema okolišu.

Upravo zato, danas, 30. siječnja na drugom programu HRT-a u 20:15 pogledajte dokumentrani film “Povijest smeća” koji donosi nevjerojatnu priču o smeću i septičkim jamama kroz povijest, od kamenog doba preko antike i srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana. Više informacija provjerite ovdje.

PHOTOS BY: Unsplash ; www.zdf-studios.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.